Sezaryen doğum dikişleri nasıl atılır?

Günümüzde sıklıkla tercih edilen doğum yöntemlerinden olan sezaryen doğum ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki sezaryen doğumda hangi teknikler kullanılabiliyor?

11 Nisan 2025
0 Yorum
d 12

Her doğumun kendine has artıları ve eksileri olsa da normal doğum yapamayacak olan anne adaylarının sezaryen doğuma karşı ayrı bir korkusu olabiliyor. Ameliyatta cilt katmanlarına kesi yapılarak, daha sonradan bu kesilerin yeniden dikilerek birleştirilme düşüncesi gerek oluşabilecek enfeksiyondan dolayı gerek de dikişlerin açılma riskine karşılık endişeye sebep olabilmektedir.

Peki sezaryen doğumda hangi dikiş nasıl atılıyor?

DOĞUM SIRASINDA HANGİ DİKİŞ NASIL ATILIYOR? SEZARYEN DOĞUM DİKİŞLERİ…

Cerrahi operasyon sırasında çoğunlukla karnın hemen altında yatay pozisyonda bir dikiş atılarak gerçekleştirilen ameliyatta çok seyrek de olsa göbekten aşağıya doğru dik bir şekilde kesi atılabiliyor.

ggf 7


Yatayda da dikeyde de birbirine benzer dikiş türleri kullanılmaktadır. İşte sezaryende atılan dikiş çeşitleri…

BELİRGİNLİĞİ EN AZ OLAN DİLİŞ TÜRÜ ‘ESTETİK DİKİŞ’

Tıbbi adıyla ‘subkutikuler sütur’ da denilen estetik dikişte, kendiliğinden eriyen bir materyal kullanılır. Dikme işlemi uygular gibi sarmal hareketlerle değil devam eden tek ve düz bir çizgi halinde dikiş uygulanır.

Cildin hemen altından yapıldığı için dışarıdan izi belli belirsizdir, net bir şekilde gözükmemektedir.

CİLDİN ÜSTÜNE STAPLE (TEL ZIMBA)

İlk etapta duyulduğunda kulağa epey bir korkunç gelen bu dikiş tekniği aslında ismi kadar korkutucu değildir.

Bu dikişte, tıpkı tel zımba gibi tek tek yerleştirilen ilmeklerle yara bölgesi birbirine yakınlaştırılır. Çoğunlukla operasyondan 1 hafta kadar bir süre sonra bu teller basit ve ağrısız şekilde alınır.

CİLDE TEK TEK İPLİK ATILARAK YAPILAN DİKİŞ:

Kendiliğinden eriyen herhangi bir materyale yer verilmeyen bu teknikte atılan dikişler, doğumdan 7 – 10 gün sonra doktor tarafından alınarak gerçekleştirilir.

BANT YÖNTEMİ İLE DİKİŞ ‘ STRİP’

Şeffaf bir renkte oldukça ince bir bant türü olan ‘Strip’ ismindeki bant ameliyat yerine yapıştırılır. Yara kenarları uç uca getirilerek birbirine yakınlaştırılır. Eğer gerilim çok yoksa bu işlem de uygulanabilir.