Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamalarıyla netleşen Türkiye Kültür Yolu Festivali 2025 programı, bu yıl da dünyanın dört bir yanından sanatçıları ve eserlerini Türkiye’ye taşıyacak. Sanat, kültür ve ekonomi ekseninde çok yönlü katkı sunması beklenen festival, ressamların sergilerinden dijital sanat deneyimlerine, klasik bale performanslarından tarihi aile arşivlerine kadar zengin bir içeriğe sahip olacak. Peki hangi sanatçılar eserleriyle Türkiye’ye konuk olacak? Türkiye Kültür Yolu Festivali 2025 nerede, ne zaman yapılacak? İşte etkinlik takvimi…
Festivalin bu yılki en büyük sürprizlerinden biri dünyaca tanınan sanatçıların eserleriyle Türkiye’ye konuk olması. Salvador Dali’den Henri Matisse’e, Joan Miró’dan René Magritte’e kadar sanat tarihinde önemli yere sahip pek çok usta isim, 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında eserleriyle izleyicilerle buluşacak.
Ayrıca modern heykel sanatının öncülerinden Auguste Rodin ve izlenimciliğe karşı çıkan Edgar Degas gibi figürler de programda yer alıyor.
Festival süresince Atatürk Kültür Merkezi, Ankara’daki müzeler, İzmir galerileri ve Anadolu’nun dört bir yanında kurulan sergi alanları birçok sanatçının eserine ev sahipliği yapacak. Salvador Dali’nin ‘Belleğin Kalıcılığı’ teması, Henri Matisse’in çizgi sadeliği, Pablo Picasso’nun kübist çalışmaları ve Marc Chagall’ın vitray ile bezeli dünyası ziyaretçileri farklı sanat evrenlerine taşıyacak. Öte yandan Steve McCurry’nin efsanevi “Afgan Kızı” fotoğrafı da İstanbul’da ilk kez orijinal baskısıyla sergilenecek.
Festivalin kapsama alanı bu yıl daha da genişletildi. 2025 takvimi kapsamında toplamda 20 farklı şehir etkinliklere ev sahipliği yapacak. Adana, Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya’nın yanı sıra Mardin, Diyarbakır, Kayseri, Van, Gaziantep ve Bursa gibi şehirler de bu kültürel yolculukta aktif rol üstlenecek. Etkinlikler, hem büyükşehirlerdeki sanat merkezlerinde hem de yerel mekanlarda gerçekleştirilecek.
Festivalin en heyecan verici yönlerinden biri de her şehrin kendi atmosferine uygun şekilde seçilmiş sanat eserlerine ev sahipliği yapacak olması. İstanbul’da, dünyaca ünlü fotoğrafçı Steve McCurry’nin “The Haunted Eye” sergisi sanatseverlerle buluşurken, Bolşoy Tiyatro’nun “Romeo ve Juliet” balesi Atatürk Kültür Merkezi sahnesinde izleyiciyle buluşacak.
Başkent Ankara’da Marc Chagall’ın büyülü dünyası, Balkan Naci İslimyeli’nin kapsamlı retrospektifi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde düzenlenecek Miras Gordion sergisi öne çıkıyor. İzmir’de Joan Miró’nun renkli ve özgür çizgileri sanat tutkunlarını karşılayacakken, Antalya’da ise René Magritte’in gerçeküstü dünyası sergi salonlarını dolduracak. Nevşehir ve Diyarbakır’da Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec ve Auguste Rodin’in zamansız eserleri sergilenecek. Adana, Van, Bursa, Gaziantep, Kayseri ve Mardin şehirleri ise bu yıl ilk kez Pablo Picasso’nun çalışmalarına ev sahipliği yapacak.
Ayrıca, İstanbul Kalamış’ta yer alan ve yalnızca festival kapsamında ziyarete açılacak olan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun özel müze evi de büyük ilgi görecek. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleştirilecek “Köklere Yolculuk” adlı dijital sergi, geçmişten günümüze sanatın izini sürerken, “Eskizden Piksele” adlı dijital sanat sergisi ise Türkiye genelinde birçok şehirde gezici olarak sanatseverlerle buluşacak.
Festival, 5 Nisan 2025 tarihinde Adana’da başladı. 219 gün boyunca sürecek olan etkinlik serisi, 10 Kasım 2025 tarihinde Antalya’da sona erecek. Bu süreçte her şehirde ortalama 7 ila 15 gün sürecek programlar düzenlenecek. Sergiler, konserler, dijital sanat deneyimleri ve özel gösterimler, takvime göre sırayla Türkiye’yi dolaşacak. Etkinlik detayları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dijital platformları üzerinden takip edilebilecek.