Mide yanması zaman zaman her bireyin yaşadığı oldukça rahatsız edici problemlerden biridir. Peki, üst mide yanması neden olur? Üst mide yanmasının hangi hastalığın habercisi olduğunu biliyor musunuz? Yaz aylarında artan bu hastalık hayatınızı kabusa çevirmesin! İşte üst mide yanmasının habercisi olduğu o hastalık…
Epigastrik yanma olarak adlandırılan üst mide yanması, genellikle göğüs kemiğinin altındaki bölgede hissedilen bir yanma hissi olarak karşımıza çıkar. Göğüste ve midede rahatsız edici bir yanma hissi olarak meydana gelen üst mide yanması, daha çok yemeklerden sonra oluşur.
Üst mide yanması, birçok farklı hastalığın habercisi olabilir. Üst mide yanmasının en yaygın rastlanan nedenleri arasında; reflü, gastrit, ülser, beslenme ve hayat tarzındaki bozukluklar yer alır. Bunlarla birlikte stres de üst mide yanmasına neden olan durumlar arasındadır.
Fakat üst mide yanması denilince akla ilk gelen hastalık ‘reflü’dür. Genelde yemeklerden sonra meydana gelen, özellikle mide ve göğüste rahatsız edici bir yanma hissi oluşturan bu rahatsızlık, ağza acı su gelmesi ve mide bulantısıyla etkisini gösterir.
Mide asidinin mideden yemek borusuna kadar geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasına reflü denir. Daha çok üst mide kısmında meydana gelen yanma sonucu etkisini gösteren reflü, göğüs kafesi arkasında, yemek borusunun arkasında yanmanın yanı sıra ağza gıdaların ve acı suyun gelmesiyle başlayan bir şikayettir.
Üst midede rahatsız edici bir yanma hissi oluşturan reflü, ağza acı su gelmesi, mide bulantısı, geğirme, yutma güçlüğü gibi belirtileri beraberinde getirir. Kişinin hem fiziksel hem sosyal yaşantısını oldukça olumsuz yönde etkileyen reflü, genellikle yemek yedikten sonra meydana gelir.
Reflü, mideden boğaza doğru üst mide kısmında şiddetli yanmayla birlikte görülen bir mide rahatsızlığıdır. Mide ekşimesi, midedekilerin ağza acı su olarak gelmesi, ağız kokusu, yutma güçlüğü gibi birçok belirti reflüye yol açan nedenler arasındadır. Peki, reflünün belirtileri nelerdir?
Birçok çeşitli nedene bağlı olarak meydana gelen reflü hastalığı, özellikle baharatlı yiyecek, asitli meyve, sigara, yağda kızartılmış besinler, kafein tüketimiyle birlikte etkisini daha çok gösterir. Daha çok yemekten sonra, geceleri ya da uzanırken ağza acı su gelmesiyle hissedilen reflü hastalığı, özellikle yaz aylarında da etkisini daha çok gösterir.
Yaz aylarında reflü hastalığının artış göstermesi, sıcak havalardan, sağlıksız ve düzensiz beslenme tarzından dolayı meydana gelir. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte tüketilen aşırı yağlı, baharatlı ve asitli yiyecekler reflü hastalığının artmasına neden olur. Bunun yanı sıra sıcağa bağlı olarak sinir ve stresteki artış da reflü hastalığının yaz aylarında arttırır.