Her gece uyumak için kullandığınız yastık, zamanla sağlık açısından risk oluşturabilir. Gözle görülmeyen mikroorganizmalar, yatağımızı resmen bakteri yuvasına dönüştürebilir. Uyku sırasında sağlığımızı tehdit eden bu bakteriler, bağışıklık sistemimize kadar birçok rahatsızlığa sebep olabiliyor. Peki yatak temizliği nasıl yapılmalı ve neden düzenli olarak yatak temizliği yapılmalı? Cem Özkök, yatak temizliği konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor. Bakın, her gece yapılan o hata neymiş…
Gözle görülmeyen bakteri ve mikroplar zamanla sağlık açısından tehlike oluşturuyor. Alerjik durumu olan bireylerde ise durum biraz daha hassas olabiliyor. Düzenli temizlik yapılmayan yastık ve yataklarda uyumak, kaşıntı, öksürük ya da burun tıkanıklığına yol açabiliyor.
Temizlik ve hijyen konusunda, bilgilendirici içerikler yapan Cem Özkök yatak temizliğinin öneminden bahsetti. Özkök’e göre; yatakların düzenli temizliği fazlasıyla önemli. Özkök konuya dair paylaşımında şu ifadelere dikkat çekti; ‘ Her gece fark etmeden kendi terimizle ve toz içinde uyuyoruz. Haftada bir değişen nevresim günümüzde lüks değil, sağlıok için çok gerekli bir ihtiyaç.’
Özellikle yaz aylarında terleyen vücudumuz yatağa girdiğinde nem bırakıyor. Bırakılan bu nem de sıcaklıkla birleşip bakteri oluşumuna neden oluyor. Yatakların güneşten yoksun bırakılması, haftalık temizliğinin yapılmaması ve havasız kalması da bakteri oluşumunu hızlandırıyor. Çıplak gözle görülmeyen toz akarları, çocuklarda astım ve hatta kronik bronşit gibi ciddi durumlara neden olabilir. Sabah uyanıldığında burun tıkanıklığı, boğazda hissedilen kuruluk ve hatta gözlerde yaşlanma varsa sebebi yataklarda oluşan akar fazlalığı olabilir.
Bu konuya dikkat çeken Özkök şunları söyledi; ‘Çocuklar sabah burun akıntısı ile uyanıyorsa, bunun sebebi yattıkları yatak olabilir. Sadece nevresim değiştirmek yetmez, aynı zamanda yatak koruyucularının da belli aralıklarla yıkanması şarttır.’
Yatak temizliği konsusunda önemli uyarılarda bulunan Özkök, yastık kılıflarındaki tehlikeninde altını çizdi. Yastık kılıflarının, bakterilerin en yoğun yer olduğuna dikkat çeken Özkök, yastık kılıflarının da haftada bir kez yıkanması gerektiğini belirtti.
Cem Özkök her gece aynı yastık kullanıldığında, yastıkta bulunan tükürük, makyaj kalıntıları ve bakterilerin, cilde nüfus ederek mantar, sivilce ve egzama gibi rahatsızlıklara yol açacağını vurguladı.