Havalar iyiden iyiye ısındı. Bununla birlikte çamaşır makinesi evde en çok kullanılan cihaz haline geldi. Sık sık terleme, gün içinde belki defalarca kıyafet değiştirme sonucu çamaşır sepetleri dolup taşıyor. Doğal olarak çamaşır makinesini sık sık çalıştırmamız gerekiyor. Fakat bunun sonucunda bazı risklerin de olabileceğini biliyor musunuz? Uzmanlara göre, yaz aylarında çamaşır makenesini aşırı çalıştırmak, sadece faturaları kabartmıyor, aynı zamanda hem makineye hem de giysilere zarar veriyor. Peki özellikle yaz aylarında çamaşırları sık sık yıkarsak ne olur? İşte makinelerin kötü özelliği…
Makineleri gün aşırı sık sık yıkamak, giysilerin kumaşını bozuyor ve renklerinin solmasına da neden oluyor. Özellikle ince olan kumaşlarda yıpranmayı hızlandırıyor. Keten ve pamuklu giysilerde de durum değişmiyor.
Bu kumaş türleri sık sık yıkandığında yine rengini ve formunu kaybediyor. Bu durumda yapmanız gereken aslında çok basit. Terle nemlenmiş ya da hafif kirlenmiş giysiler açık havada havalandırılarak yeniden giyilebiliyor.
Özellikle yaz aylarında yıkama sırasında meydana gelen nem, makinenin içinde bakteri üremesine neden oluyor. Tambur kapağının kapalı kalması, deterjan koyulan gözün içinde oluşan kalıntılar, maalesef zamanla kötü kokulara ve yine bakterilere sebep olabiliyor. Makinenin içi temiz görünebilir ancak görünmeyen bakteriler giysilere de bulaşıyor.
Çamaşır makinesini her gün çalıştırdığınız zaman, elektrik ve su tüketimi artar. Makinenizi tam doldurmadan yıkama yaptığınız zaman, makineler hem suyu hem de elektirği boşuna harcamış oluyor. Ay sonunda yüksek faturalarla karşılaşmamak için yapmanız gereken şey ise, çamaşırları belli bir gruplandırma yaparak yıkamak, düşük yoğunluklu zamanlara ertelemek, hem doğayı hem de cüzdanınızı korur.
Makinelerin iç yüzeyinde oluşan detarjan kalıntılaerı, nem birikintisi ve kireç, zamanla makinelerin performansını bozarak, ömrünü kısaltıyor. Bu durum giysilere de yansıyarak, hem giysilerin tam anlamıyla temizlenmesinin önüne geçiyor ve kumaşların bozulmasına sebep oluyor. Ancak sadece ayda 1 kere yapılan filtre ve deterjan gözü temizliği bu durumun önüne geçebiliyor. Ayrıca kapağın iç lastiği asla nemli kalmamalı. Yıkama sonrası kapak açık bırakılmalı ve conta bölgesi kurulanmalı. Bu şekilde makine bakımına özen gösterdiğimiz taktirde, yaz aylarında oluşan nem kaynaklı kötü kokudan eser kalmayacak ve giysilerde hijyenik olacaktır.
Yaz aylarında çamaşır yıkarken bu noktalara önem verip, çamaşır yıkama alışkanlıklarınızı gözden geçirirseniz, hem tasarruf sağlamış olursunuz hem de makinenizin ömrünü uzatarak kıyafetlerinizi koruma altına alırsınız.