Serinletici özelliğiyle yazın soframızdan eksik etmediğimiz karpuzun sadece içi değil, dış kısmı da adeta bir şifa kaynağı. Önemsemediğimiz ve sıklıkla çöpe giden karpuz kabuklarının tam bir lif bombası olduğu kanıtlandı. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, karpuz kabuğunun sağlığa olan faydalarını ortaya çıkardı. Çöpe giden karpuz kabuklarında sadece lif değil aynı zamnda vücut için gerekli antioksidanlar ve bağışıklığı güçlendiren bileşenler var. Peki karpuz kabukları ne işe yarıyor? Sağlığa ne gibi etkileri var? Bunu öğrendikten sonra, karpuz kabuğunu çöpe atmadan önce bir kez daha düşüneceksiniz. Detaylar haberimizde…
Karpuz yaz sıcaklıklarının en serinleten meyvelerinin başında geliyor. Fakat karpuzun faydasız olduğu düşünülen kabukları doğrudan çöpe gidiyor. Oysa karpuzun yeşil ve beyaz kısmı resmen doğal bir ilaç görevi görüyor.
Uzmanlar karpuzun beyaz kısmında bulunan bileşenlerin bağışıklığı güçlendirdiğini, sindirim sistemini desteklediğini ve vücudun ihtiyaç duyduğu birçok minareli barındırdığını vurguluyor. Yani yıllardır çöpe giden kabuklar, karpuzun vücuda asıl fayda sağlayan kısmı olarak öne çıkıyor. Karpuzun beyaz iç kısmında sitrulin denilen bir madde yer alıyor. Bu madde damar sağlığına katkı sağlarken, vücutta bulunan toksinlerin de atılmasına yardımcı oluyor. Kalorisi düşük olan karpuzun beyaz kısmı, diyet yapanlar için de bulunmaz nimet.
Karpuz kabuğu lif bakımından vücuda katkı sağlıyor. Sadece sindirim sistemine olan etkileri değil ayrıca tok tutmasıyla da karpuz kabukları dikkat çekiyor. Lifli yapıya sahip karpuz kabukları, kan şekerini de dengeleme özelliği taşıyor. Vücuda gerekli olan doğal lif, çöpe atılan karpuz kabuklarında fazlasıyla bulunuyor. Özellikle bağırsak tembelliği yaşayanlar, karpuz kabuğunu mutlaka mutfağına dahil etmeli.
Çöpe atılan karpuz kabuğu çorbadan, turşuya ve hatta smoothie karışımlarına kadar mutfakta pek çok alanda kullanılabiliyor. İnce doğrandığı takdirde yoğurda karıştırabilirsiniz. Üzerine bir de limon ve zeytinyağı eklerseniz lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz.
Karpuz kabuğunu haşlayarak üzerine sarımsak ve pul biber serperseniz hem sağlıklı hem de damaklara hitap eden bir lezzet ortaya çıkarabilirsiniz. Hatta karpuz kabuğundan ev yapımı reçel bile yapabilirsiniz. Çocuklarınız mücver seviyorsa kabuklar rendelenerek mücver yapımında kullanılabilir. Aynı şekilde köfte iç harcına da rendeleyerek karpuz kabuğu ekleyebilirsiniz.