Rönesans’ın dahisi olarak kabul edilen ve tarihe damga vuran sanatçıların öncülerinden biri olan Leonardo Da Vinci’nin şifresi 500 yıl sonra çözüldü. Üstelik bu karmaşık sırrı çözen bir diş doktoru. Ünlü tablosu Vitruvius Adamı çiziminde saklanan gizli geometrik oran içinde pek çok gizemi barındırıyor. Hala gizli yönleri ile üzerinde sürekli yeni şeyler keşfedilen tabloyu, NTV’de yer alan habere göre bir diş hekimi Dr. Rory Mac Sweeney çözdü.
Rönesans dönemi sanatçısı Leonardo da Vinci’nin Vitruvius Adamı, adlı eseri 500 yıl önce çizilmiş, gizemini koruyan bir eserdir. Tablo üzerinde birçok kişi uzun çalışmalar yapmış, ünlü ressamın burada neler anlatmak istediği üzerinde kafa yormuştur. Vitruvius Adamı, sanat, matematik ve anatomi dallarını bir araya getiren dönemin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Kimsenin çözemediği bu tablo üzerindeki sırrın Londra’da yaşayan bir diş hekiminin çözmüş olabileceğini söylesek eminiz sizler de bizim ki şaşırırsınız. Fakat haber doğru! NTV’de yer alan habere göre bir diş hekimi Da Vinci’nin şifresini çözmüş olabilir.
Ünlü ressamın tam 500 yıl önce çizmiş olduğu Vitruvius Adamı hala tartışmaların odak noktası olmuş, içerisinde barındırdığı gizemle merak uyandırmaya devam etmiş bir eserdir. Londra’da bir diş hekimi olan Dr. Rory Mac Sweeney ise bu çizimin ardındaki geometrik şifreyi çözdüğünü iddia etti. Vitruvius Adamı, mükemmel oranlı erkek bedeninin betimlendiğine inanılan bir eserdir. Sweeney’e göre, çizimdeki şifre, figürün bacakları arasına yerleştirilmiş ‘eşkenar üçgen’de gizli. Da Vinci bu eşkenar üçgenle alakalı bilgilere daha önce notlarında da yer vermiştir.
İngiltere’de bir diş hekimi olan Dr. Sweeney bu üçgenin rastgele bir şekil olmadığını savunuyor. Sweenwey, üçgenin doğada sıkça tekrar eden bir tasarım planını yansıttığını ifade ediyor. Doktor, resimde yer alan üçgenin diş hekimliğinde de kullanılan ‘Bonwill Üçgeni’ olarak bilinen anatomik bir yapıyla örtüştüğünü belirtiyor. Resimde kullanılan kare ve daire arasında 1.64.’lük bir oran bulunuyor. Bu da doğada kendisini tekrar eden yapıların temelini oluşturan bir sayı olan 1.6333’e oldukça yakın.
Sweeney, ‘Leonardo, vücudumuzun evrendeki aynı matematiksel zarafetle inşa edildiğini sezmişti’ dedi. Da Winci’nin tablosunda kullandığı oran insan vücudunda olmadığını insan kafatasının oranlarında ve kürelerin en sıkı şekilde paketlenmesinde de bulunduğunu söyledi. Sweenwy’in bu dikkat çeken çalışması, Journal of Mathematics and the Arts adlı akademik dergide yayımlandı.