Sararmış yağlı ve kirli bir fırını temizlemek saatlerinizi alabilir. Mutfakta her zaman elinizin altında bulunan malzemeleri kullanarak dakikalar içerisinde fırınınızı yepyeni yapabilirsiniz. İsterseniz de fırının kendi iç özellik fonksiyonlarında bulunan temizleme işlevselliğini kullanarak fırının iç temizleme işlemini yapabilirsiniz. Peki, fırın temizliği nasıl yapılır? Fırındaki yağlar nasıl temizlenir?
Fırın temizleme yöntemi kullandığınız cihaza göre farklılık gösterebilir. Her fırının kendine özgü temizleme özelliği bulunur. Mutfaklarınızda bulunan tüm fırınları tek bir doğal yöntem kullanarak kısa sürede temizleyebilirsiniz. Bunun için fırının içerisine koyacağınız bir kabın içine su koyun. Ardından karbonat ve limon ekleyerek fırının içerisine koyun. Fırını uzun süre çalıştırdıktan sonra buharlaşmanın etkisi ile fırın içinde biriken yağlar ve kirler çözülür. Fırını 2 saat sonra kapatın. Ardından bir sünger bez yardımıyla fırının içindeki her bir detayı temizlemek için kabı fırından çıkarıp silin. Fırından çıkan kir ve yağa şaşıracaksınız.
Son teknolojik ürünlere sahip fırınların işlevselliklerinde kendi kendini temizleyebilme özellikleri bulunur. Fırını kullandıktan bir süre sonra ayda 1 sefer olmak üzere derin temizliğini basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle fırının etrafında olan her şeyi bir kenara alın. Fırın üzerinde ya da ön kapağında bulundurduğunuz aksesuarlarınız varsa onları da alın.
Sonrasında fırının iç kısımlarında ya da kenarlıklarında bulunan tüm kırıntıları ve kiri güzelce bir bezle silin. Mikrobifer bez işinizi daha kolay yapmanızı sağlar. Her bir köşesini ılık duru bir su ile sildikten sonra fırının kapağını kapatın.
Fırın kullanım panelinde bulunan kendi kendini temizleme sembolünü seçip çalıştırın. Fırın kapınızdan kilit sesi duyacaksınız. Programın çalışma süresi 2 ila 5 saat aralığındadır. Fırına bu süre zarfında hiçbir şekilde dokunmayın. İşlemi bitirdikten sonrada fırına minimum 1 maksimum 3 saat boyunca dokunmayın. Aşırı ısınma meydana geldiğinden elleriniz yanabilir.
Soğuma işlemi gerçekleştikten sonra mikrofiber bezle fırının hem alt kısmını hem de yanlarında kalan kül benzeri şeyleri silin. Fırının iç sıcaklık derecesi normal bir seviyeye gelene kadar sakın kapağını açmayın. Fırın soğuduktan sonra silme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Fırın temizleme özelliğini siz evde yokken kullanmayın. Aşırı ısınma meydana geldiğinden ötürü sıkıntılar yaşanmasına yol açabilir.