Gece terlemesi kişinin yaşam konforunu çok düşüren bir sorun. Kişi uyandığında iç çamaşırına kadar sırılsıklam bir manzara ile karşılaşabiliyor.
Gece terlemesi grip, nezle gibi soğuk algınlığına bağlı olarak geçici süre görülebildiği gibi menopoz dönemi, vitamin eksikliği, kanserden dolayı günlerce hatta aylarca terleme yaşanabiliyor.
Ulusal Sağlık Sistemi’ne (National Health Service) göre gece terlemesi depresyon, kortizon ve ağrı kesici ilaçların yan etkisi olarak, menopoz döneminde, anksiyetede, düşük kan şekeri (hipoglisemi), yasaklı madde kullanımı, hiperhidroz gibi nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor.
Gece terlemesi için Dahiliye ve Göğüs hastalıkları doktoruna gidilmelidir.
Uzman Dr. Banu Taşcı Fresko gece terlemesinin nedenlerini şöyle sıraladı:
Journal of the American Board of Family Medicine’da 2012 Kasım-Aralık ayındaki “Gece terlemeleri: Literatürün sistematik bir incelemesi” adlı çalışmaya göre gece terlemesi menopoz, kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları, enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olarak gelişen bir semptomdur.
Gece terlemesi D vitamini, b12 ,magnezyum, folik asit eksikliği ve demir eksikliğine bağlı görülebilmektedir.
Gece terlemeniz sık yaşanıyorsa, gece terlemesine yüksek ateş, halsizlik, açıklanamayan kilo kaybı gibi diğer belirtiler eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır.
Gece terlemesi için Dahiliye ve Göğüs hastalıkları doktoruna gidilmelidir.
Gece terlemesi için doktora gittiğinizde doktor sizden bazı testler isteyecek bu testlere göre hastalığın teşhisini yapıp gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Gece terlemesinin tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişmektedir.
Vitamin, mineral ve kansızlığa bağlı terleme gelişiyorsa doktor size bazı takviyeler reçete edecektir.
Menopozdan dolayı gece terlemesi varsa hormon replasman tedavisi uygulanabiliyor.
Verem, sıtma, zatürre gibi enfeksiyona bağlı gece terleme görülüyorsa antibiyotikler, antiviral ilaçlar ile tedavi yoluna gidilir.
Kanser gece terlemeye yol açtıysa radyoterapi, kemoterapi ve akıllı ilaçlar kanser tedavisinde kullanılır. Kanserin yenilmesiyle terleme de son bulacaktır.
Fazla kilo gece terlemesine neden oluyorsa diyet ve sporla alınan kilolar geri verilmelidir.
Gece terlemesinin geçmesi için doktora gidilmeli, bu durumun neden olduğu hastalık tedavi edilmeli, vitamin eksikliği giderilmelidir.
Yatak odanızı serin tutun (örneğin vantilatörü çalıştırın, klimayı açın, pencereyi açın).
Geceleri uyurken pamuklu giysiler tercih edilmeli, sentetik kıyafetlerden uzak durulmalı.
Yatmadan önce ılık duş almalı.
Yatmadan önce kafein, baharatlı yiyecekler ve sıcak içecekler tüketilmemeli.
Düzenli spor yapmalı, her gün hareket edilmeli.
Alkol ve sigara kullanılmamalı.