Grip virüsünün sert yüzeyde 48 saate kadar kalabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Neşe Kıskaç, grip aşısının yüzde 60 oranında koruyu olduğunu söyledi.
Grip aşısının koruyuculuğunun tartışılmaya başlandığı bu dönemde Dr. Öğr. Üyesi Neşe Kıskaç grip aşısının yüzde 60 oranında koruyuculuk sağladığını belirtti.
Aralık ayından itibaren kışın başlamasıyla sık sık gündem olan grip hastalığını ele alan İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Neşe Kıskaç “Grip ölümcül sonuçlara neden olabilen bir hastalık olsa da gripten korunmak mümkün” dedi. Grip aşısı konusundaki tartışmalara değinen Kıskaç, grip aşısının yüzde 60 oranında koruyuculuk sağladığını söyledi.
Kış aylarında en çok görülen hastalıkların başında gelen grip ve soğuk algınlığı her yıl milyonlarca kişiyi etkiliyor.
Kas ve eklem ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı gibi semptomları bulunan grip özellikle yaşlıları ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkiliyor.
Dr. Öğr. Üyesi Neşe Kıskaç konuyla ilgili olarak, “Burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve hafif yorgunluk belirtileriyle kendini gösteren soğuk algınlığı genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir ve komplikasyon riski düşüktür” dedi.
Soğuk havanın gribe neden olmayacağını ifade eden Dr. Kıskaç, “Soğuk havalarda insanlar kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirdiği için virüslerin yayılması kolaylaşıyor. Havalandırması yetersiz ortamlar, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini artırıyor. Soğuk hava grip için doğrudan bir neden olmasa da virüsün yayılmasına ve hastalığın görülme sıklığının artmasına katkıda bulunabilir” şeklinde konuştu.
Son derece bulaşıcı bir hastalık olan grip genellikle damlacık yoluyla yayılıyor. Kıskaç, “Hasta bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında havaya yayılan virüs parçacıkları, diğer insanların solunum yollarına girerek enfeksiyona neden olur” diyerek, virüs bulaşmış yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya gözlere temas etmesiyle de bulaşma gerçekleşebileceğini belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti:
“Grip virüsünün bulaşıcılığı özellikle belirtilerin başlangıcından itibaren ilk 3-4 gün boyunca yüksektir. Gripli bireylerin kendilerini izole etmeleri ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri gerekir. Grip virüsü, sert yüzeylerde 48 saate kadar canlı kalabilir.”
Gripten korunmak için bilimsel olarak işlevselliği kanıtlanmış bazı yöntemler bulunuyor. Grip aşısı, hijyen kurallarına uyum, bağışıklığın güçlendirilmesi, kalabalık ortamlardan kaçınma, hasta bireylerin izolasyonu gibi yöntemler bunlardan bazıları. Kıskaç, grip aşısının her yıl influenza virüsünün yaygın türlerine karşı geliştirildiğine vurgu yaparak, “Grip aşısı risk gruplarında komplikasyonları yüzde 60 oranında azaltıyor. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku bağışıklık sistemini destekliyor” dedi.