Son zamanlarda güneş yanıklarından ziyade güneş zehirlenmesine yönelik vakalar ciddi boyutlara ulaştı. Güneş zehirlenmesinin etkileri hafife alınamayacak türden olmuyor. Ne kadar güneşe maruz kalırsak, vücutta o kadar tepki gösteriyor. Belki de tatil yaparken gelen bu tehlike özellikle çocuklar ve hassas cilde sahip kişilerde risk oluşturuyor. Bu nedenle güneşlenirken dikkat etmekte fayda var. Aksi takdirde çok nadir görülen güneş zehirlenmesine yakalanabilirsiniz. Peki güneş zehirlenmesi nedir, nelere dikkat etmek gerekir? Güneş zehirlenmesinde kimler risk altında? Güneş çarpmasına dair tüm bu soruların cevapları ve çok daha fazlası haberimizde…
UV ışınlarına karşı vücudun aşırı tepki vermesi güneş zehirlenmesi olarak adlandırılıyor. Ciltte oluşan su toplanması, şiddetli yanık, baş dönmesi ve kusma en çok görülen belirtileri arasında yer alıyor.
Güneş zehirlenmesinde tıbbi müdahale bazı durumlarda şart olabiliyor. İlaç kullananlarda, cildi beyaz olanlar ve alerjik bünyelerde fazla güneş ışığı, bağışıklık sistemini düşürür ve güneş zehirlenmesi ortaya çıkar.
Yaz aylarında güneşin keyfini çıkarmak için çoğu kişi sahillere ya da güneşin en yoğun olduğu saatlerde güneş ışığına maruz kalabiliyor. Ancak güneş ışığının fazlası sadece cilt yanıklarına yol açmakla kalmıyor, ciddi sonuçlara da sebep olabiliyor. Güneş zehirlenmesi dediğimiz bu vakalarda, cilt UV ışınlarına karşı tepki vermeye başlıyor ve güneş zehirlenmesi olarak vücuda geri dönüyor.
Halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, ciltte kabarcık oluşması ve ateş nadir görülen güneş zehirlenmesinin belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtileri güneşin verdiği yorgunluk olarak düşünen çoğu kişi, aslında tehlikenin farkında olamayabiliyor. Vücut bu belirtileri verdiğinde hemen bir gölge bulup geçilmeli ve sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Çünkü güneş zehirlenmesi başlamıştır.
Bu gibi ciddi durumlar güneş ışınlarının bünyedeki yorgunluğu ile asla karıştırılmamalı ve zamanında müdahale yapılmalıdır. Su kaybı ve elektrolit dengesizliği oluşabileceğinden, durum ciddi bir tablo oluşturmadan, sağlık uzmanından destek alınmalıdır.
Özellikle çocuklar, hassas cilt yapısına sahip kişiler ve yaşlılar güneş zehirlenmesine karşı daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bağışıklık sistemi hassas kişilerin de ayrıca güneş zehirlenmesi vakalarında risk grubunda olduğunu söylenebilir.
Antibiyotik kullananlar, tansiyon ilacı içenler ve doğum kontrol hapı gibi ilaçları alanlar da güneşin zararlı ve yoğun ışığından kendilerini korumalıdır. Güneşe maruz kalındığı takdirde yüksek korumalı güneş kremi kullanmaları gerekir. Aksi halde güneş çarpması kaçınılmaz olabilir.