Hamilelik vücudumuzu baştan sona değiştiren bir süreç. Değişen vücutla birlikte alışkanlıklarımızda da bir değişim mutlaka yaşanıyor. Bu dönemi hassas geçiren anne adayları ise ‘Ne yemeliyim, nelerden uzak durmalıyım?’sorusuyla başbaşa kalmış durumda. Bu aşamada aslında masum görünen bazı besinler var ki, hamileler zamana ya da çokluğuna bakmadan tüketebiliyor. Oysa durum pek öyle değil… Mesela hamilelik döneminde tüketilen karpuz, bir tabak üzüm gibi meyveler bir anda kan şekerini dengesiz hale getirebiliyor. Meyve tabiiki de içerdiği lif ve vitaminler açısından gebelik sürecinde tüketilmesi gerekilen besinler arasında. Ancak bu besinler faydalı olmasına rağmen içerisinde bulunan doğal şeker, bazı risklere neden olabiliyor. Hamilelik döneminde oluşan hormonal bozulmalar ya da değişimlerle birlikte şeker seviyesinde yaşanan dengesizlik, anne adayını ve bebeği etkiliyor. İşte detaylar…
Halk arasında gebelik sürecinde şöyle bir düşünce bulunuyor; ‘Meyve sağlıklıdır yiyebildiğin kadar ye!’ Ancak işin aslı pekte böyle değil.
Şeker oranı olarak yüksek meyveler, örneğin karpuz, incir, üzüm ya da muz…Bu meyveler aşırıya kaçıldığında kan şekerini tavan yaptırıyor. Bunun sonucu hamilelikte gebelik şekerini riske sokuyor.
Uzman diyetisyenler bu konuda porsiyon bilincinin oluşması gerektiğini vurguluyor. Mesela, tek seferde büyük bir porsiyon meyve yerine, azar azar ara öğün olarak bir dilim elma ya da bir dilim karpuz yenilebileceğini belirtiyorlar. Meyveye eşlik edecek peynir ya da yoğurt olması, şeker emilimi açısından avantaj sağlıyor. Asıl önemli detay ise meyvenin tüketildiği zaman. Boş karına ya da akşam sattlerinde fazla meyve yenilirse vücut zorlanabiliyor. Gebelikte anne adayları, tüm bu durumları göz önünde bulundurarak meyve yediği zamana ve meyvenin miktarına dikkat etmesi gerekiyor.
Gebelik döneminde maruz kalınan fazla şeker, annenin kilo alımıyla sonuçlanmaz. Bununla birlikte bebek için de bazı riskler taşır. Bebeğin kilo alımı da anne ile birlikte artar ve bu durumda doğum zorlaşabilir. Doğumdan sonra ilerleyen yıllarda insülin direncinin gelişmesine neden olabilir.
Eğer anne adayına şeker tanısı konulmuşsa, mutlaka ama muıtlaka meyve tüketirken doktora ya da diyetisyene başvurmalı. Anne adayında eğer böyle bir durum varsa şeker içeren meyveler tamamen yasaklanabiliyor ya da sadece uzmanın izin verdiği meyveler tüketiliyor. Gebelik sürecinde sağlık açısından olumsuz durumla kalmamak adına, kontrollü ve bilinçli beslenmek önem taşıyor.