Kahve gaz ve şişkinlik yapar mı araştırmalar ne diyor?

Kahve içmek, güne keyifli ve zinde başlamanın harika bir yolu. Kahve içmeyi seviyor, kahve içmeden duramıyor ancak kahveden sonra gaz ve şişkinlik gibi belirtiler yaşıyorsanız yalnız değilsiniz! Çalışmalar, kahvenin sindirim sisteminin çalışmasını olumsuz etkileyebileceğini, bunun da çeşitli mide-bağırsak semptomlarını tetiklediğini gösteriyor. Peki araştırmalar ne diyor, kahve gaz yapar mı?

19 Mayıs 2025
0 Yorum
kahve gaz ve siskinlik yapar mi arastirmalar ne diyor 1

Kahve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak tüketilen bir içecek. Her yıl milyonlarca kişi güne kahve içerek başlıyor, yemeklerden sonra içilebiliyor, arkadaşlar buluşup keyifle kahvelerini yudumluyor. Hayatımızda bu kadar geniş yeri olan kahvenin gaz yapıp yapmadığı çok merak ediliyor.

Kahve aslında çok sağlıklı bir içecek. The BMJ’de Kasım 2017’de kahve tüketimi ve sağlık üzerinde yapılan çalışmada günde 3 fincan kahve içmenin kardiyovasküler hastalık, koroner kalp hastalığı ve felç gibi nedenlerden kaynaklanan ölüm riskini önemli oranda düşürdüğü görüldü.

Kahve her ne kadar faydalı bir içecek olsa da diğer bazı besinlerde olduğu gibi gaz ve şişkinlik gibi semptomları tetikleyebilmekte, gaz sorununa neden olabilmektedir.

KAHVE GAZ, ŞİŞKİNLİK YAPAR MI?

Gaz çıkarma, sindirim sürecinin doğal bir parçası, vücutta biriken gazdan kurtulmanın bir yoludur. Ancak sık sık gaz sorunuyla karşılaşmak hem kişiyi rahatsız eder hem de bu durum toplum içinde utanç verici olabilir. Gaz oluşumunu önlemek için bağırsaklardaki gaz miktarının azaltılmasını gerektirir. Bu nedenle çoğu kişi gaz yapan yiyeceklerden uzak durmayı tercih eder. Peki kahve de gaz yapar mı? Araştırmalar ne diyor?

kahve gaz ve siskinlik yapar mi arastirmalar ne diyor 2


Güncel Gastroenteroloji Dergisi 2016 Aralık sayısında “Gastrointestinal Gaz-Beslenme İlişkisi, Tedavide Yaklaşım” adlı makalede kahvenin gaz yapan besinlerden olduğu kahvenin dışında fasulye, alkol, soğan, havuç, kereviz, simit, muz, kuru üzüm, lahana, buğday, kayısı, kuru erik gibi gıdaların gaza neden olduğu yer aldı.

Digestive Diseases and Sciences’da 2001 Mayıs ayında yapılan bir çalışma kahvenin, midenin aynı miktardaki sudan daha fazla genişlemesine yol açtığı ve bunun da dolgunluk veya şişkinlik hissine neden olabildiğini buldu.

kahve gaz ve siskinlik yapar mi arastirmalar ne diyor 3


KAHVE NEDEN GAZ YAPAR?

Araştırmalar kahvenin şişkinlik, hazımsızlık ağrı ve ishal gibi irritabl bağırsak sendromu semptomlarını tetikleyen en yaygın besin tetikleyicilerinden biri olduğunu gösteriyor.

Kahvenin gaz ve hazımsızlığa niçin neden olduğu tam olarak bilinemese de kahvenin içerdiği bileşiklerin sindirim sistemiyle etkileşime girip mide asidini uyardığı, bu durumun mide hareketliliğini ve midede asit üretimini tetiklediği düşünülüyor. Kahvenin neden olduğu asit üretiminde artma ise mide rahatsızlığı, gaz, geğirme ve şişkinlik gibi semptomlarla karakterize edilen dispepsi veya hazımsızlığı tetiklediği bilinmektedir.

Kahvenin içerisinde yer alan maddelerden olan kafein bağırsaklardaki asit seviyesini arttırır. Fazla kafein alımı, bağırsakların çalışmasını artırabiliyor bu da şişkinliğine ve gaza yol açabiliyor.

kahve gaz ve siskinlik yapar mi arastirmalar ne diyor 4


KAHVE ŞİŞKİNLİK VE GAZ YAPARSA NE YAPMALI?

Kahve içtikten sonra gaz, şişkinlik gibi semptomlar yaşıyorsanız kahveyi azaltmanız yahut diyetinizden tamamen çıkarmanız gerekebilir. Ayrıca kahveye eklenen süt ve tatlandırıcılar da gaz oluşumunu tetikleyebilmektedir.

Kahveden sonra gaz ve şişkinliğin geçmesi için yürüyüşe çıkmak, mideye masaj yapmak iyi gelebiliyor.