Yaprak sarması belki de her öğün tüketilebilen yemeklerin başında gelir. Büyük küçük herkesin müptelası olduğu yaprak sarmasını tane tane pişirmek mümkün. Peki nasıl?
Sofraların neşe kaynağı olan yaprak sarması mutfakların en sevilen yemeklerinin başında gelir. Kuşaktan kuşağa sofralara gelmiş bu yemek püf noktalara dikkat edildiğinde muhteşem bir şekilde yapılabiliyor.
Yapımı epey zahmetli olan yaprak sarmasının sıkı sıkı kalem gibi sarılması makbuldür. Birkaç püf noktaya dikkat edildiğinde pratik bir şekilde yapılan yaprak sarması her öğüne ve her davete yakışır.
Yaprak sarmayı, her damak tadına uygun bir şekle sokmak mümkün olabiliyor. Zeytinyağlı yaprak sarmasında, salçalı ve şekerli olmak üzere iki yöntem mevcut. Daha çok İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın olan yöntemde iç harca: soğan, nane, maydanoz, salça, karabiber eklenerek pirinçle buluşturuluyor.
Ege yöresinin zeytinyağlı yaprak sarması tarifinde ise: fıstık, kuş üzümü, tarçın, toz şeker malzemeleri tatlandırma işlemini gerçekleştiriyor.
Yaprak sarma yapabilmenin en iyi yolu yaprak seçiminden gelir. Belli başlı kriterlere uygun bir seçim yapılmadıysa yaprak sarması ne yazık ki güzel olmaz. Yaprak mevsiminde satın alınmalıdır. Asma yaprağı mayıs ortasından temmuza kadar alınabilir. Ancak imkanlar müsait değilse bazı saklama yöntemleri denenebilir.
Zeytinyağlı ve etli sarma için farklı yaprak tercih edilmesi söz konusu olur. Örneğin etli sarma için ufak yapraklar, zeytinyağlı sarma için daha geniş yapraklar tercih edilir.
Yaprak sarma yaparken iç malzeme önemlidir. Sarmanın türüne karar verildikten sonra uygun malzemeler seçilir.
Kullanılacak malzemeler mevsimine uygun olmalıdır. Taze olması önemlidir.
Yağ ve soğanlar kavrularak işe başlanır. Bu aşamada önemli olan tuz miktarıdır. Mutlaka yaprağın tuz oranını göz önüne almalısınız.
Sarmanın içi çabuk pişsin isterseniz pirinçleri ılık suda bekletmeniz gerekir.
Bu aşamalara dikkat edildiğinde yaprak sarmanız dağılmaz.