Tgrt Haber

1.072 km uzunlukta olan Aras Nehri Türkiye’de Erzurum’da doğuyor! Aras Nehri’nin geçtiği yerler ve kolları

Editör: Şeyda Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
17 May 2024 10:19 - Güncelleme : 17 May 2024 10:34
1.072 km uzunlukta olan Aras Nehri Türkiye’de Erzurum’da doğuyor! Aras Nehri’nin geçtiği yerler ve kolları

Aras Nehri, Sakaltutan Dağlarının doğusunda bulunur. Bingöl Dağları’nın kuzey yamaçlarından doğar ve Hazar Denizi’ne dökülür. Aras Nehri nerede doğuyor, Aras Nehri kolları neler?

1.072 km uzunlukta olan Aras Nehri; Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve İran’dan geçerek Hazar Denizi’ne dökülür. Aras Nehri’ne dair detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

ARAS NEHRİ’NİN ÖZELLİKLERİ

Kafkasların en büyük nehirlerinden biri olan Aras, Erzurum il sınırlarında doğar. Tekman Yaylası’nın tüm sularını toplayan Aras, Sakaltutan Dağları’nın doğusunda bulunur. Bingöl Dağları’nın kuzey yamacında doğan bu nehir Türkiye-Ermenistan, Türkiye-İran, Türkiye-Azerbaycan sınırlarını oluşturur.

Aras Nehri 1.072 km uzunluğunda ve 102.000 km havza alanına sahiptir. Türkiye’de doğup yurtdışına dökülen nehirler arasındadır. 

Ermenistan sınırlarından, Azerbaycan’a sonra İran sınırlarına ulaşan nehir en son yine Azerbaycan sınırlarına ulaşarak Hazar Denizi’ne dökülür.

Türkiye’de doğup başka ülkede denize dökülen bu nehrin Türkiye sınırları içindeki uzunluğu 548 km’dir.

Düzensiz rejime sahip olan Aras Nehri’nin debisi ise 285 m3’tür.

1.072 km uzunlukta olan Aras Nehri Türkiye’de Erzurum’da doğuyor! Aras Nehri’nin geçtiği yerler ve kolları - 1. Resim

ARAS NEHRİ NEREDE DOĞUYOR?

Türkiye Erzurum sınırları içinde başlayan Aras Nehri; Erzurum, Muş ve Bingöl illeri arasında yer alan Bingöl Dağları'nın kuzey yamacında doğar ve Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'ne dökülür.

ARAS NEHRİ NEREDEN GEÇİYOR?

Türkiye’nin Erzurum sınırları içinde doğan nehir, Erzurum-Kars platosundan Ermenistan’a oradaki suları toplayarak Azerbaycan Nahçıvan’a daha sonra İran sınırına en son ise tekrar Azerbaycan-İran sınırından Hazar Denizi’ne dökülüyor.

ARAS NEHRİ KOLLARI 

Aras Nehri’nin Türkiye’de sağdan dökülen kolları; Arpaçay, Zengmar, Sariso, Kotur, Hacılar, Kelibar, Ilgena, Dare ve Balha.

Gareso nehri ise Aras’a soldan dökülmekte.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...