Tgrt Haber

'Ateş çemberi' hayran bırakacak... Bu manzaranın tekrarı 23 yıl sonra

Editör: Boran Denizeri / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
07 Ekim 2023 17:00 - Güncelleme : 07 Ekim 2023 17:01
'Ateş çemberi' hayran bırakacak... Bu manzaranın tekrarı 23 yıl sonra
Güneş tutulması,Ateş çemberi,Güneş,Ay,NASA

"Ateş çemberi'' olarak da bilinen halkalı Güneş tutulması için geri sayım başladı. Herkesin merakla beklediği doğa olayı Türkiye'den de izlenecek. Tekrarı isi yıllar sonra.

Dünya bir kez daha Güneş tutulmasına kilitlendi. 14 Ekim tarihinde gerçekleşecek  "Ateş Çemberi" Güneş tutulması belki de bir insanın ömründe bir kez görebileceği bir olay. Bu olay, aynı zamanda bilim insanlarına Güneş'i ve Dünya atmosferini daha yakından incelemesi için önemli bir fırsat sunacak.

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Her yıl çeşitli Güneş tutulmaları gerçekleşsede ''ateş çemberi'' Güneş tutulması nadiren gerçekleşmektedir. 

Ateş çemberi Güneş tutulması, Ay'ın Güneşi tamamen örtememesinden ötürü gerçekleşmektedir.  Ay, Güneş`ten daha küçük ancak Dünya’ya Güneş`ten daha yakın olduğu için ikisi de aynı büyüklükte görülüyor. Ay şu anki konumunun normalden biraz daha uzak olması nedeniyle Güneş`ten daha küçük görünüyor. Ay’ın tutulmanın gerçekleştiği sırada Dünyadan bakıldığında Güneş’ten daha küçük görünmesi nedeniyle, Ay Güneş`i tam olarak kaplayamıyor ve çevresinde ateşten bir halka oluşmasına sebep oluyor.

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

14 Ekim 2023’te halkalı Güneş tutulması meydana gelecek. Bu günde Ay, Dünya ile Güneş’in tam arasına girecek.

ABD’de, Pasifik zaman dilimiyle saat 09.13'te başlayacak tutulma Oregon, Nevada, Utah, New Mexico ve Texas eyaletlerinden izlenebilecek. Tutulma, California, Idaho, Colorado ve Arizona'nın belirli bölgelerinden de görülebilecek.

ABD'de gözlemlendikten sonra tutulma, Meksika, Belize, Honduras, Panama ve Kolombiya'dan da izlenecek ve son olarak Brezilya’nın Atlantik kıyısındaki Natal kentinde sona erecek.

Halkalı Güneş tutulması çeşitli aşamalarla gerçekleşirken, ilk olarak Ay, Güneş'in önünden geçmeye başladığında hilal şeklinde bir parçalı tutulma yaşanacağı aktarıldı.

Kısmi tutulmanın başlamasından 1 saat 20 dakika sonra Ay, doğrudan Güneş'in önüne geçerek "ateş çemberi"ni oluşturacak.

Ay, Güneş'in karşısındaki yolculuğunu sona erdirip, gözden kaybolmadan önce bir diğer kısmi tutulmanın meydana geleceği belirtildi.

14 Ekim tarihinde gerçekleşecek unutulmaz anları malesef Türkiye'den izlemek mümkün olmayacak.

Güneş tutulmasının evreleri.

BİR SONRAKİ TUTULMA 2046'DA

NASA yetkilisi Kelly Korreck, CNN'e yaptığı açıklamada, NASA'nın, tutulma günü yerel saatle 11.30'dan itibaren Albuquerque, New Mexico, Kirbyville, Texas ve White Sands, New Mexico'dan görüntüleri canlı paylaşacağını belirtti.

Korreck, ülkenin söz konusu eyaletlerinde görülecek bir sonraki halkalı Güneş tutulmasının 2046'da olacağını belirtti.

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...