Tgrt Haber

Küfür etmek orucu bozar mı? Oruçluyken küfür etmek günah mıdır?

Editör: Selçuk Hoş / Kaynak: TGRT Haber
07 Şubat 2024 10:49 - Güncelleme : 07 Şubat 2024 11:03
Küfür etmek orucu bozar mı? Oruçluyken küfür etmek günah mıdır?
,oruç,

Küfür etmek orucu bozar mı? Ramazan ayıyla birlikte oruç tutanlar, ağızlarından küfür kaçması durumunda orucun bozulup bozulmayacağını merak ediyorlar. Oruçluyken küfür etmek günah mıdır? İşte, Diyanet'in bu konudaki açıklamaları ve ayrıntılar...

Ramazan ayıyla birlikte oruç tutanlar, ağızlarından küfür kaçması durumunda orucun bozulup bozulmayacağını merak ediyorlar. Oruçluyken küfür etmek günah mıdır? İşte, Diyanet'in bu konudaki açıklamaları ve ayrıntılar...

ORUÇLUYKEN KÜFÜR ETMEK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan ayında oruç tutanların en çok dikkat ettiği konulardan biri, oruç esnasında ağızlarından küfür kelimesi çıkmasıdır. Ancak, Diyanet'e göre, küfür etmek orucu bozmaz; ancak sevabına zarar verir. Oruçlu bir kimse, herhangi bir sebeple küfretse dahi, orucunun bozulmayacağını ancak sevabının azalacağını bilmelidir.

DİYANET AÇIKLADI

Diyanet'in "küfür etmek orucu bozar mı?" sorusuna verdiği yanıt şöyle; Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır. Oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir. Peygamber Efendi'miz şöyle buyurmaktadır: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.” (Buhari, Savm, 8).

Oruçlu olan kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. yasak davranışlarda bulunmaktan da uzak durması gerekir. Bu itibarla oruçlu bir kişinin davranışlarına daha çok dikkat etmesi gerekir. Dinin yasakladığı bir eylemin yapılması dinen caiz olmasa da, bu işlem orucu bozmaz. küfür eden kimsenin derhal tevbe etmesi ve aynı hataya tekrar düşmemesi gerekir.

ORUÇLUYKEN KÜFÜR ETME

Oruçlu olduğunuz dönemde küfür etmek hem dini açıdan hem de toplumsal açıdan doğru değildir. Oruç, sadece yemek ve içmekten uzak durmayı değil, aynı zamanda kötü davranışlardan da kaçınmayı öğretir. Bu nedenle oruçlu olduğunuz dönemde, küfür etmemeye özen göstermek önemlidir.

Küfür etmek, zaten her zaman hoş karşılanmayan bir davranıştır. Oruçlu olduğunuz dönemde de, her zamankinden daha fazla dikkat etmeniz gereken bir konudur. Bu nedenle, oruçlu olduğunuz süre boyunca sabırlı ve iyi niyetli olmaya özen göstermelisiniz.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...