Tgrt Haber

Kurban nasıl kesilir? Kurban kaç kişi ile kesilir? İşte kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
26 May 2022 09:35 - Güncelleme : 26 May 2022 09:43
Kurban nasıl kesilir? Kurban kaç kişi ile kesilir? İşte kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler
kurban,Kurban Bayramı

İslam dini için önemli günler arasında yer alan Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte "Kurban nasıl kesilir?" sorusu gündeme geldi. Müslümanlar için Kurban Bayramı’nda imkanı olanların kurban kesmesi ibadetler arasında yer alır. Ancak bu ibadeti yerine getirirken önemli noktalar bulunmaktadır. İşte kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler…

Bu yıl 9 Temmuz’da başlayacak olan Kurban Bayramı için durumu olan Müslümanlar kurban kesmek için hazırlıklara başladı. Kurbanlık araştırmalarına girilirken "Kurban nasıl kesilir? Kurban kaç kişi ile kesilir? İşte kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?" Soruları da Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Kurban ibadetini eksiksiz yerine getirmek adında kesim işleminin öncesi ve sonrası oldukça hassas ve önemli bir mevzu. İslam’a göre kurban kesmenin tüm ayrıntılarını haberimizde bir araya getirdik. İşte kurban kesilirken mutlaka dikkat edilmesi gereken tüm detaylar

KURBAN NASIL KESİLİR?

Kurban, bir Müslümanın Allah’a olan teslimiyetini sembolize eder. Gerektiğinde tüm varlığını Allaha kurban etmenin bir simgesidir. Her yıl 4 gün boyunca kutlanan Kurban Bayramı’nda imkanı olanlar kurban keserek üzerine düşen sorumluluğun gereğini eda etmiş olur. Ancak kurban keserken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Eğer bu kurallara riayet edilmezse kurban kesim ibadeti şaibeye düşebilir. Hayvanın büyüklüğü ve küçüklüğü, etinin sert ya da yumuşak olması kesim işlemini kolaylaştırır ya da zorlaştırır.

En çok sorulan ve merak edilen konular arasında kurbanın kaç kişiyle kesilmesi gerektiği mevzusu bulunuyor. Kurbana ortak olanlar kimlerse kesim işlemi esnasında hayvanın başında olmalıdır. Kurban kesmeden önce edilen niyet de önemlidir. Kurban kesmeden önce niyet açık bir şekilde belirtilmeli ve kesim işlemine başlandığında kurban duası okunmalıdır.

Kurban nasıl kesilir? Kurban kaç kişi ile kesilir? İşte kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler

İşte adım adım dinimizislam sayfasına göre kurban kesme işlemi...

  • Öncelikle diz boyu kadar çukur kazılmalıdır. Kurbanlık hayvanın gözleri bağlanmalı ve kıbleye dönük bir şekilde sol tarafı üzerine yatırılmalıdır. Boğa, tosun gibi güçlü hayvanların kolaylıkla kesilebilmeleri için çengele asabilirsiniz. Kurbanlık hayvanın boğazı çukurun kenarına getirilmelidir. Hayvanın iki ön ve arka ayakları uçlarından bir arada bağlanır.
  • Ardından üç defa bayram tekbiri okunmalıdır. Bismillahi Allahü Ekber diyerek, hayvan boğazından kesilir. Besmele çekildikten sonra kurbanlık hayvan hemen kesilmelidir. Besmeleden sonra bıçağı bilemesi gerekirse ardından tekrar besmele çekmesi gereklidir. Besmeleden sonra hayvan yerinden kalkarsa, yatırıp tekrar besmele çekmek lazımdır. Fakat arada bir yemek yeme, su içme, bir kelime söyleme gibi çok az ara vermek zararlı değildir. Besmeleden sonra eldeki bıçağı değiştirirse tekrar besmele çekmek de gerekmez.
  • Bir hayvanı kurban etmek için çekilen besmeleden sonra, onu bırakıp başka bir hayvan kesilecekse baştan besmele çekmek gereklidir. Yani kurban keserken besmele çekmenin önemi oldukça büyüktür. Eğer art arda birkaç hayvan kesilecekse hepsi için ayrı besmele çekmek lazımdır. Hayvanları üst üste getirerek kesecekse de bir besmele yeterlidir. Bir hayvanı iki kişi kesecekse ikisinin de besmele çekmesi gerekir. Besmeleyi unutmak sorun olmaz. Kasıtlı olarak besmele çekmek ise haramdır.
  • Hayvanın boğazında yemek ve nefes borusu, bir de iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört damardan üçü bir anda kesilmesi gereklidir.
  • Şafii mezhebinde, yemek borusuyla nefes borusu kesilirse yeterlidir. Fakat gırtlak düğümünün baş tarafında kalması gerekir. Gırtlak düğümünün hepsi vücut tarafında kalırsa, kesilen hayvan yenmez.
  • Kurban kesen kişinin, kıbleye karşı dönmesi sünnettir.

KURBAN KAÇ KİŞİ İLE KESİLMELİDİR?

Kurbanın kaç kişi ile kesilebileceği konusu da merak edilen konular arasında yer alır. Kurbanın kaç kişi ile kesilmesi gerektiği hayvanın cinsine ve boyutuna göre farklılık gösterir. Bir kurbana kaç kişinin ortak olabileceği kaç kişi ile kesilebileceği ise şu şekilde belirlenmiştir;

  • Develerde; bir deve yedi kişi adına kurban edilebilir.
  • Sığır ve Manda bir kişiden yedi kişiye kadar kurban edilebilir.
  • Koyun ve Keçi bir kişi adına kurban edilebilir.

 

Kurban kesileceği esnada kurbana ortak olan kişiler hayvanın başında olmalıdır. Kesilen kurbanlık hayvan tüm ortaklara eşit bir şekilde dağıtılması gereklidir. Bunun için önce kesilen parçaları tartma ve türüne göre ayırma işlemi yapılır. Tartım yapıldıktan sonra hayvan kurban ortaklarına eşit bir şekilde dağıtılmalıdır.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  • Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
  • Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
  • Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
  • Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
  • Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.
Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...