Tgrt Haber

13 yılın ardından bir ilk: İran lideri Reisi Şam'da Suriye lideri Beşar Esad ile görüştü

03 May 2023 14:20 - Güncelleme : 03 May 2023 14:35
13 yılın ardından bir ilk: İran lideri Reisi Şam'da Suriye lideri Beşar Esad ile görüştü
iran,suriye,ibrahim reisi,beşar esad

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 13 yılın ardından Suriye'yi ziyaret eden ilk İran lideri oldu. Reisi, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüştü.

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den beri Şam'ı ziyaret eden ilk İran lideri İbrahim Reisi oldu. Reisi, Tahran'dan Şam'a lider düzeyinde düzenlenen ilk resmi ziyarette Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüştü. 

İran dışişleri, ekonomi ve petrol bakanlarının da bulunduğu üst düzey bir heyetle Şam'a inen Reisi'nin iki gün sürecek Şam temasları, İran basınında “Tahran'ın bölgesel zaferi” olarak yorumlandı. Görüşmelerde iki ülke arasında öncelikli olarak ekonomik ilişkilerin ele alınacağı belirtildi.

13 yılın ardından bir ilk: İran lideri Reisi Şam'da Suriye lideri Beşar Esad ile görüştü

''ABD'NİN ORTA DOĞU POLİTİKALARI ÇÖKTÜ''

İran liderinin yardımcılarından Muhammed Cemşidi, kritik ziyaretin Suriye'nin Arap dünyasına geri döndüğü bir döneme denk geldiğini, bölgesel gelişmelerin ABD'nin Orta Doğu politikalarının çöküşünü ortaya koyduğunu söyledi.

Suriye lideri Esad, İran ve Rusya’nın askeri ve ekonomik desteğiyle savaşın gidişatını kendi lehine çevirmiş ve Suriye topraklarının büyük bir kısmını tekrar idaresi altına almıştı. İran, Suriye’nin yeniden inşa sürecinde önemli rol oynamayı hedefliyor.

Suriye ve İran ile başta Suudi Arabistan olmak üzere bir dizi ülke arasında yakınlaşma son dönemde bölgede dikkatle takip ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...