Tgrt Haber

ABD ara seçime gidiyor! Donald Trump çoğunluğu alırsa ne olur? Joe Biden'a soruşturma açılabilir

07 Kasım 2022 09:26 - Güncelleme : 07 Kasım 2022 09:56
ABD ara seçime gidiyor! Donald Trump çoğunluğu alırsa ne olur? Joe Biden'a soruşturma açılabilir
donald trump,joe biden,abd,seçim

Amerika Birleşik Devletleri, 8 Kasım Salı günü, ara seçim için sandığa gidiyor. Demokrat Partili ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi Donald Trump mitinglerle seçmenleri oy vermeye çağırdı.

8 Kasım Salı günü, Amerika Birleşik Devletleri'nde Kongre ara seçimi yapılacak. Amerikalılar, bulundukları eyaletlerdeki valilik ve diğer yerel pozisyonların yanı sıra Kongrenin Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı, Senatodaki 100 sandalyenin de 35'i için sandığa gidecek.

ABD Başkanı Joe Biden, New York'ta, eski Başkan Donald Trump ise Florida'da miting düzenledi. Biden ara seçim için "Hayatımızın en önemli seçimi" ifadesini kullandı, Trump'a yüklendi. 2024'teki seçimde aday olabileceğinin sinyalini veren Trump, seçmene "Komünistleri ezin" diye seslendi.

Biden, "Ülkemizin gelecek onyıllarda alacağı şekli belirleyen bir dönüm noktasındayız. Bu seçim bir referandum değil bu bir seçim. Temelde iki farklı ABD vizyonu için bir seçim. Selefimin neler yaptığını gördünüz. Ekonomi mahvolmuştu." dedi.

TRUMP'TAN 2024 SEÇİMLERİ İÇİN BAŞKANLIK SİNYALİ

Eski Başkan Trump ise Miami'de Cumhuriyetçi valisi Ron DeSantis’le, Cumhuriyetçi senatörü Marco Rubio’ya destek mitingine katıldı. Seçmene "Komünistleri ezin" diye seslendi, 2024'teki seçimde aday olabileceğinin de sinyalini verdi.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise, Chicago'yu ziyaret etti. Demokratların Senato'daki çoğunluğu alması durumunda ulusal kürtaj hakları yasasını geçirebileceklerini söyledi.

First Lady Jill Biden da Teksas'taydı. Biden, Kilisede ibadet edenlere, "Topluluğumuzu kimin yöneteceğini seçmek, inancımızı yaşamanın bir yoludur" dedi.

ABD ara seçime gidiyor! Donald Trump çoğunluğu alırsa ne olur? Joe Biden'a soruşturma açılabilir

CUMHURİYETÇİLER ÇOĞUNLUĞU YAKALARSA...

Son anketler, Cumhuriyetçi Parti'nin, meclisin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu yakalayacağı yönünde. Meclis'in üst kanadı Senato'da ise çoğunluğun kimde olacağı hala belirsizliğini koruyor. Birinin bile kontrolü, Cumhuriyetçilere geçtiği takdirde, Demokrat Biden'ın yasa çıkarmasını zorlaştıracak.Ayrıca Cumhuriyetçiler, Biden'a yönelik soruşturmalar başlatabilecek.

ARA SEÇİMLER NEDİR VE KİMLER SEÇİLİYOR?

Ara seçimlerde, Kongre’nin alt ve üst kanatları Temsilciler Meclisi ve Senato’nun üyeleri seçiliyor. Bu seçimler her iki yılda yapılıyor ve başkanın dört yıllık görev süresinin tam ortasına denk geldiğinde, bu oylamalara ara seçimler adı veriliyor.

Kongre ülke genelinde uygulanan ulusal yasaları yapıyor. Temsilciler Meclisi hangi yasaların oylanacağını belirlerken, Senato bu yasaları veto etme ya da onaylama yetkisine sahip. Senato aynı zamanda başkan tarafından yapılan atamaları onaylıyor ve daha nadiren de olsa, başkana karşı soruşturmalar yürütebiliyor.

Her eyaletin, altı yıllık görev süresi için seçilen iki senatörü bulunuyor. Temsilciler Meclisi üyeleri ise iki yıl hizmet veriyor ve daha küçük bölgeleri temsil ediyor. Bu ara seçimde Temsilciler Meclisi’nin tüm üyeleri ve Senato üyelerinin üçte biri belirlenecek. Bazı büyük eyaletlerde de vali ve yerel yetkili seçimleri yapılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...