Tgrt Haber

ABD sözünü çabuk unuttu! PKK'ya asker ve silah desteği

18 Temmuz 2023 09:00 - Güncelleme : 18 Temmuz 2023 09:23
ABD sözünü çabuk unuttu! PKK'ya asker ve silah desteği
ABD,PKK

NATO Zirvesi'nde Türkiye'ye “teröre karşı ortak mücadele” sözü veren ABD, çabuk çark etti. PKK kontrolündeki Suriye’nin kuzeyine ve Irak'a 2 bin 500 asker gönderme kararı alan Washington yönetimi, Deyrizor'a HIMARS füzeleri konuşlandırdı.

Litvanya'nn beşkenti Vilnius'ta düzenlenen ve tüm dünyanın dikkatle takip ettiği NATO Liderler Zirvesi'nde önemli kararlar alınmıştı. Bu kararlardan en dikkat çekici olanlarından biri de Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay verme karşılığında terörle mücadele konusunda Batı'dan "ortak haeket" sözü alması olmuştu. Yıllardır Suriye'de PKK'nın en büyük destekçisi olan ABD de Ankara'nın bu beklentisine olumlu karşılık veren ülkelerin başında gelmişti.

AY SONUNDA YOLA ÇIKIYORLAR 

Ancak Washington yönetimi, zirvenin yankıları sürerken Suriye’de PKK’nın konuşlu olduğu bölgelere 2 bin 500 asker göndereceği açıkladı. Söz konusu birliğin “Birleşik Ortak Görev Gücü’ne (CJTF)” dahil olacağı ve Suriye’nin kuzeyinde ve Irak’ta görev yapacağı duyurulurken, ABD’nin PKK’yı güvence altına almak adına son dönemde bölgeye ciddi tahkimat yaptığı belirlendi.  ABD kaynaklı ABC televizyonu ve Seven News Network’ün haberine göre, eğitimleri tamamlanan ABD askerleri, temmuz sonunda bölgeye intikal edecek ve en az 9 ay sbölgede görev alacak.

FÜZELER DEYRİZOR'DA

Diğer yandan Rusya’dan ve İran’dan “kendisine yönelik taciz ve tehditler bulunduğu” söylemine sığınan ABD, bölgeye onlarca TIR dolusu askeri ekipman da yolladı. Washington yönetimi, PKK’nın işgali altındaki Deyrizor’a HIMARS füze sistemi konuşlandırdı

Suriye devlet televizyonu bölgedeki kaynaklara dayanrak, HIMARS sisteminin Deyrizor bölgesine ulaştığını ve ülkedeki en büyük ABD üssüne kısa süre önce konuşlandırıldığını duyurdu. Geçtiğimiz hafta, PKK işgalindeki bir diğer bölge olan Haseke’deki ABD üssüne, askeri araç ve ağır silah taşıyan 40 kamyonun yanı sıra, yakıt, lojistik ve askeri teçhizat taşıyan 60 kamyonluk bir konvoy sevk edilmişti. 

F-16'LAR İÇİN RUSYA VE İRAN BAHANESİ

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra ABD'nin Rusya’nın ve İran’ın bölgedeki faaliyetlerini bahane ederek, bölgeye F-16 filosu konuşlandıracağını duyurmuştu. Bu filonun Suriye’ye sevk edileceği öngörülürken, henüz konuşlandırılacağı mevki açıklanmadı. ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, AP’ye verdiği demeçte, ABD’nin bölgede caydırıcılığı artırma adına bölgeye tahkimatın süreceğini ve askeri seçenekleri değerlendirdiklerini belirtmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...