Tgrt Haber

ABD Ulaştırma Bakanı: İran'dan petrol alımı masada

04 Mart 2022 15:10 - Güncelleme : 04 Mart 2022 15:35
ABD, 2018 yılında yürürlüğü koyduğu sert yaptırımlarla İran’ın petrol ihracatına ağır darbe indirmişti.

Yaptırımlara rağmen geçtiğimiz yıl İran'dan 30 yılın ardından ikinci kez petrol ithal eden ABD'nin Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, yeniden İran'dan petrol satın alabileceklerini söyledi.

ABD, 2018 yılında yürürlüğü koyduğu sert yaptırımlarla İran’ın petrol ihracatına ağır darbe indirmişti.

Geçtiğimiz yıl ABD'nin Mart ayında İran'dan 1 milyon 33 bin varil petrol ithal ettiği ortaya çıkmış, yaptırımlara rağmen 30 yıldaki ikinci ithalat bir ay sonra açıklanmıştı. Son olarak ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından fiyatlarda artış yaşandı. 

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, yerel üretimin arttırılmasının hala söz konusu olmadığını fakat ABD'nin İran'dan petrol satın almasının mümkün olduğunu söyledi.

ABD, 1991 yılından bu yana İran'dan ilk ithalatını 2020 yılında ikinci ithalatını ise 2021 yılında yapmıştı. 2021 yılında 1 milyon 33 bin varil petrol alan ABD, 2020'de ise 26 bin varil petrol ithal etmişti.

AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANMIŞTI

ABD’de Donald Trump yönetimi, İran ile Barack Obama döneminde yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve 2018 yılında yürürlüğü koyduğu sert yaptırımlarla İran’ın petrol ihracatına ağır darbe indirmişti.

ABD’de yönetim değişikliği sonrasında yaptırımların gevşetileceği beklensiyle İran’ın petrol ihracatı yükselişe geçmişti, değişiklikle beraber yaptırımlarının kaldırılması amacıyla görüşmeler başlamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...