Tgrt Haber

ABD ve Rusya Nijer'de karşı karşıya geldi! Rus askerleri ABD üssüne girdi

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
03 May 2024 16:34 - Güncelleme : 03 May 2024 16:41
ABD ve Rusya Nijer'de karşı karşıya geldi! Rus askerleri ABD üssüne girdi

Nijer'deki Rus askerleri, başkent Niamey'de ABD askerlerinin kaldığı hava üssüne girdi.

Batı Afrika ülkesi Nijer'de bulunan Rus askerleri, başkent Niamey'deki Diori Hamani Uluslararası Havaalanı'nın yanında bulunan ve ABD askerlerinin konuşlandığı “Airbase 101” olarak bilinen hava üssüne girdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hawaii'nin başkenti Honolu'da gerçekleştirdiği basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalar yaptı. Bakan Austin, Rus birliklerinin ABD askerlerine veya teçhizatlarına erişimi olmaması nedeniyle önemli bir sorun görmediğini ifade etti.

Austin, “Güçlerimizin bulunduğu Airbase 101, başkentteki uluslararası bir havaalanıyla aynı yerde bulunan bir Nijerya Hava Kuvvetleri üssüdür. Ruslar ayrı bir yerleşkedeler ve ABD kuvvetlerine ya da bizim ekipmanlarımıza erişimleri yok. Her zaman birliklerimizin güvenliğine odaklandım, bu da takip etmeye devam edeceğimiz bir şey. Ancak şu anda burada önemli bir sorun görmüyorum” ifadelerini kullandı.

ABD ve Rusya Nijer'de karşı karşıya geldi! Rus askerleri ABD üssüne girdi - 1. Resim

RUS BİRLİKLERİ NİSAN AYINDA GELDİ

Rus askeri eğitmenler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Nijer'i yöneten General Omar Tchiani arasında 26 Mart'ta gerçekleştirilen ve "güvenliğin sağlanması ile terörle mücadele" konularının ele alındığı telefon görüşmesi sonrası Nisan ayında başkent Niamey'e gelmişti.

Nijer medyası, ülkenin hava sahasının tam kontrolünün sağlanması için Rusya'nın hava savunma sisteminin kurulmasına yardımcı olacağını aktarmış, Rus devlet haber ajansı RIA Novosti de Rus askeri eğitmenlerin "terörle mücadele konusunda Nijer ordusunu eğitmek için" Niamey'e geldiğini belirtmişti.

ABD ve Rusya Nijer'de karşı karşıya geldi! Rus askerleri ABD üssüne girdi - 2. Resim

BATIDAN UZAKLAŞAN NİJER, RUSYA İLE BAĞLARINI GÜÇLENDİRİYOR

Nijer'de geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleştirilen darbenin ardından ülkeyi yöneten cunta, Fransız askerlerini ülkeden kovmuştu. Cunta yönetimi Ocak ayında Rusya ile askeri iş birliğini artırma konusunda anlaşmış, ayrıca 2012 yılında ABD ile yapılan askeri anlaşmayı ise geçtiğimiz Mart ayında sonlandırmıştı.

Nijer'de hala bin civarında askeri bulunan ABD'nin, darbeden bu yana hareketleri sınırlı tutuluyor. ABD, Niamey'deki hava üssünde bulunan askerlerini darbeden sonra Agadez şehrindeki Airbase 201'e kaydırmıştı. Başkentteki hava üssünde kalan askeri personel sayısı ve askeri teçhizatın türü ise bilinmiyor.

ABD ve Rusya Nijer'de karşı karşıya geldi! Rus askerleri ABD üssüne girdi - 3. Resim

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...