Tgrt Haber

Türkiye'yi de suçlamıştı! ABD'li Pelosi'nin skandal sözlerine Azerbaycan'dan tepki: Kabul edilemez

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
18 Eylül 2022 21:04 - Güncelleme : 18 Eylül 2022 21:47
Nancy Pelosi,Azerbaycan,Ermenistan,Türkiye

Azerbaycan ile Ermenistan arasında çıkan çatışmalardan Türkiye ve Azerbaycan'ı sorumlu tutan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin skandal ifalerine Azerbaycan'dan tepki geldi. Suçlamaların "kabul edilemez" olduğu belirtilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Nancy Pelosi’nin Ermeni lobisinin desteğini kazanmak için bu ziyareti gerçekleştirdiği belirtilerek "ABD'nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya'ya taşınması kabul edilemez” denildi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar üzerine dün resmi ziyaret kapsamında beraberindeki heyet ile birlikte Ermenistan’a gelen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yaşanan çatışmalardan Azerbaycan'ı ve Türkiye’yi sorumlu tutan açıklamalarda bulunmuştu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan Pelosi’nin açıklamalarına tepki geldi. Pelosi’nin bölgedeki kırılgan barışı güçlendirmeye değil, tansiyonu yükseltmeye hizmet ettiği belirtilen bakanlık açıklamasında, 12 Eylül'ü 13 Eylül'e bağlayan gece, sınırda meydana gelen çatışmanın Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik geniş çaplı askeri provokasyonu olduğunu belirterek, bu provokasyonun Azerbaycan ordusu tarafından engellendiğini ve tüm sorumluluğun Erivan yönetimine ait olduğunu kaydedildi.

“ERMENİ YANLISI POLİTİKACI”

Pelosi'nin Ermeni yanlısı bir politikacı olarak bilindiği ve heyetinde Ermeni yanlısı Kongre üyelerinin bulunmasının bunu doğruladığını vurgulayan Bakanlık, “ABD’de Kongre ara seçimleri döneminin yaklaştığını göz önünde bulundurursak, Pelosi'nin bu ziyaretini iç siyasi gündemi ve ABD'deki Ermeni lobi çevrelerinin desteğini kazanmak için kullandığı görülüyor. ABD'nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya'ya taşınması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

“SUÇLAMALARI KABUL EDİLEMEZ”

Pelosi'nin bölgedeki durumu saptıran açıklamasının üzüntü verici olduğunu belirten Bakanlık, “Azerbaycan'a yönelik asılsız ve haksız suçlamaları kabul edilemez. Pelosi'nin Ermenistan'da söyledikleri, Ermeni propagandası temelinde yapılmış bir açıklama olarak değerlendirilmelidir. Bu, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabalara ciddi bir darbedir. Bu tür tek taraflı adımlar ve mesnetsiz açıklamalar bölgedeki kırılgan barışı güçlendirmeye değil, tansiyonu yükseltmeye hizmet ediyor” ifadelerine yer verdi.

AZERBAYCAN’I ve TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMIŞTI

Nancy Pelosi, Ermenistan Ulusal Meclis Başkanı Alen Simonyan ile bir araya geldiği görüşmenin ardından yapıla ortak basın toplantısında çatışmalardan Azerbaycan’ı sorunlu tuttuğu açıklamasında şunları söylemişti: Azerbaycan tarafından başlatıldı, bunun kabul edilmesi lazım. Ermenistan ziyaretimiz Azerbaycan’ın Ermenistan’a yönelik yasadışı ve ölümcül saldırıları nedeniyle büyük önem taşıyor. Bu saldırıları kongre adına şiddetle kınıyoruz.

Ayrıca Pelosi, görüşmeye dair yaptığı açıklamalarında "Görüşmenin başında da kongredeki her iki tarafın yıllardır süren çatışmalardan Türkiye ve Azerbaycan'ı sorumlu tuttuğundan bahsettik" ifadelerini kullanmıştı.

2. KARABAĞ SAVAŞI SONRASI EN BÜYÜK ÇATIŞMA

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 12 Eylül gecesinde Ermenistan güçlerinin Azerbaycan'ın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde geniş çaplı provokasyonu sonucu çatışmanın başladığını duyurmuş, çıkan çatışmalarda 79 Azerbaycan askerinin şehit olduğunu açıklamıştı.

2. Karabağ Savaşı’ndan sonraki en büyük çatışmada, Azerbaycan ile Ermenistan’ın ateşkes için anlaştığı bildirilmişti. Ermenistan ölen asker sayısını 135 olarak duyurmuştu.

Öte yandan Pelosi, Çin’in tüm uyarılarına rağmen geçtiğimiz ağustos ayında Tayvan'a düzenlediği ziyaret ile ABD ile Çin arasında gerginliklerin zirveye tırmanmasına neden olmuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...