Tgrt Haber

ABD'nin İran'a gizli uyarısı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Wall Street Journal
27 Ocak 2024 11:20 - Güncelleme : 27 Ocak 2024 11:22
ABD'nin İran'a gizli uyarısı
iran,abd,

İran'da Kasım Süleymani'nin 4. ölüm yıldönümü anma töreni sırasında gerçekleştirilen saldırı öncesinde ABD'nin Tahran'ı uyardığı ortaya çıktı.

İran'da 3 Ocak'ta Kirman Şehir Mezarlığı yakınında gerçekleştirilen ve 4 yıl önce bir ABD hava saldırısında ölen Kasım Süleymani'nin anma törenleri esnasındaki saldırıların arkasında Amerika ve müttefiki İsrail olduğu iddia edildi. İranlı yetkililerin bu iddiasını çürüten detay ise ortaya çıktı. Wall Street Journal'in haberine göre, ABD, saldırıdan önce İran'ı uyardı.

Yaklaşık 95 kişinin öldüğü saldırıları DEAŞ-Horasan üstlenirken Amerikalı yetkililerin İran'a saldırıların yerini ve zamanını içeren ayrıntılı bir bilgi aktardığı belirtildi. Amerikalı yetkililerin, Tahran'ı uyarması sayesinde İran'ın saldırıyı önlemesi ya da en azından ölü sayısını azaltmasında etkili olduğu iddia edildi.

ABD'nin İran'a gizli uyarısı

ÖLÜMCÜL TEHDİTLERE KARŞI UYARI

Bir Amerikalı yetkili, "Kirman'daki terör saldırısından önce Amerikan yönetiminin İran'a sınırları içinde bir terör tehdidi olduğuna dair özel bir uyarıda bulunduğunu" belirtti ve ekledi:

“Amerikan yönetimi farklı dönemlerde olası ölümcül tehditlere karşı hükümeti uyarma politikası izlemektedir. Bu uyarıları, terör saldırılarında masum insanların hayatlarını kaybetmesini istemediğimiz için yapıyoruz.''

ABD'nin İran'a gizli uyarısı

1979'DAN BU YANA İRAN'DAKİ EN KANLI OLAY

Gazete, “bu bilgilere rağmen, İran'ın saldırıları engelleyemediğini ve bu saldırıların 1979'daki devrimden bu yana İran'da yaşanan en kanlı olay olduğunu” bildirdi.

İran'a yapılan uyarıların hangi kanallar üzerinden yapıldığı konusunda bilgi paylaşılmadı. Bu tür uyarıların Amerika tarafından ilk kez yapılmadığının da altı çizildi. 

Amerikalı bir yetkili, İranlı yetkililerin Amerika'nın uyarısına cevap vermediğini ve birçok yetkilinin, İran'ın bu saldırıları neden engelleyemediği veya püskürtmediği konusunda net bir açıklama yapmadığını belirtti.

Kaynak: Wall Street Journal
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...