Tgrt Haber

Afgan kadınlarına yeni yasak: Taliban'dan burka kararı!

07 May 2022 12:55 - Güncelleme : 07 May 2022 13:58
Afgan kadınlarına yeni yasak: Taliban'dan burka kararı!

Afganistan'ı ele geçiren Taliban yönetimi Afgan kadınlarının burka giymeden toplum içine çıkmasını yasakladı.

ABD ve NATO güçlerinin ülkeden çekilmesinin ardından Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban yönetimi, Afgan kadınlarının hayatını olumsuz etkileyene kararlar almaya devam ediyor. Yeni yasa, Afganistan İslam Emirliği'nin üçüncü Yüksek Komutanı olan ve dini bir lider olarak tanınarak Mevlevî unvanını kullanan Hibetullah Ahundzade tarafından açıklandı. Yasaya göre Afganistan'da kadınlar toplum içine sadece Burka giyerek çıkabilecek.

Kabil'de bulunan Taliban komuta merkezinden kararı duyuran Ahundzade "Kadınlar bundan böyle kendilerini baştan ayağa örten burkalar giyecektir. Bu hem geleneksel hem de dini kurallara saygılı bir görünümdür" açıklamasını yaptı. Burka, Taliban'ın 1996'dan 2001'e kadar süren ilk iktidarı döneminde kadınlara yönelik baskının sembolü olmuştu.

KIZ ÇOCUKLARINA EĞİTİM YASAĞI

Taliban'ın martta ilkokul dışındaki kız öğrencilerin okula dönüşünü yasakladı. Uluslararası toplumda büyük tepkiye yol açan bu uygulamanın ardından ABD, Afganistan'daki ekonomik krizin hafifletilmesine yönelik toplantıları iptal etmişti. Ülkede kadınların erkek akrabaları olmadan evden çıkmalarına da sınırlama getirilmişti.

NE OLMUŞTU?

ABD VE NATO’nun Afganistan’dan çekilmesiyle birlikte Taliban yönetimi ülkede tüm kontrolü ele aldı. Taliban güçleri, 15 Ağustos 2021 sabahı Kabil'e girmeye başladı ve yönetimi barışçıl şekilde devralmak istediklerini açıkladı. O dönemde Afganistan’dan tahliyeler gündeme geldi, ülkeden çıkmak isteyenler nedeniyle büyük bir izdiham yaşandı. Yönetimi devralan Taliban, kadınların çalışma hayatına ve kız çocuklarının eğitimine yönelik baskıcı kararlar almıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...