Tgrt Haber

Afganistan Cumhurbaşkanı'nın nasıl kaçtığı ortaya çıktı

18 Ağustos 2021 09:42
Afganistan Cumhurbaşkanı'nın nasıl kaçtığı ortaya çıktı
afganistan,taliban,kabil,eşref gani

Taliban'ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin hemen ardından ülkeden kaçan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi nasıl terk ettiği ortaya çıktı.

Mayıs ayında Amerika ordusunun Afganistan'dan ayrılacağını belirtmesi üzerine Taliban, ülkedeki şiddetini artırdı ve bir bir vilayetleri ele geçirmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde ise Kabil'e giren Taliban, ülke yönetimine el koydu. Taliban henüz Kabil'in merkezine uzak mahallelere dayandığında ise Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden kaçtığı iddia edildi.

TOPLANTI BAHANESİYLE KAÇMIŞ

Eski Afgan milletvekili Elay Erşad, BBC'ye yaptığı açıklamada Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmek için ''Savunma Bakanlığı ile toplantı yapacağım'' yalanını kullandığını ve ülkeyi helikkopterle terk ettiğini söyledi.

Afganistan Cumhurbaşkanı'nın nasıl kaçtığı ortaya çıktı

Erşad, Gani'nin ülkeyi terk ettiğini ise çok sonra anladıklarını ifade etti. Eski Cumhurbaşkanı Gani'yi ''cesaretsiz'' olarak tanımlayan eski Afgan milletvekili Erşad, Gani'nin geri döneceğini düşünmediğini ama dönerse Gani'nin gözlerinin içine bakarak ''Ben bir kadın olarak burada kaldım ama sen kaçtın'' demek istediğini söyledi.

Öte yandan Eşref Gani'nin ailesi ve iki danışmanıyla beraber Umman'a gittiği ve siyasi sığınma hakkı istediği iddia edildi. Tacikistan güvenlik güçlerine dayanılan haberi duyuran Rus “Lenta” yayını, Eşref Gani’yi taşıyan uçağın önceki gün Tacikistan’a hiç iniş yapmadığın duyurdu.

UMMAN'DAN SİYASİ SIĞINMA TALEP ETMİŞ

İddialara göre, Eşref Gani'yi taşıyan uçak Tacikistan'da bulunan Duşanbe Havalimanı üzerinde bir tur atmış ardından Özbekistan, Türkmenistan ve İran hava sahasından geçiş izinlerini ayarladıktan sonra Umman’a gitmiş. 

Eşref Gani’nin yanında ailesinin yanı sıra iki danışmanı, kançılarya şefi Mahmut Fazli ile ulusal güvenlik danışmanı Hamdullah Muhiba bulunuyormuş. Umman’dan alınan ancak henüz resmen doğrulanmayan diğer bilgilere göre Gani ve beraberindeki kişilere siyasi sığınmacı statüsü tanınmış.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...