Tgrt Haber

Arjantin'de zafer 'Mini Trump'ın!' Aşırı sağcı Javier Milei ilginç ekonomik çözüm yöntemleriyle ön planda

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
20 Kasım 2023 09:04 - Güncelleme : 20 Kasım 2023 10:14
arjantin,,seçim

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimini aşırı sağcı Javier Milei kazandı. Derin bir ekonomik krizde olan Arjantin için ülke tarihinde yeni bir sayfa açtıklarını söyleyen Donald Trump hayranı Milei, ilginç ekonomik çözüm yöntemleriyle ön planda. 

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimleri için halk sandık başına gitti. Popülist liberal siyasetçi Javier Milei, rakibi 'Peronist' ittifakı adayı ve mevcut Ekonomi Bakanı Sergio Massa'yı geride bıraktı. Özgürlük Gelişimi Partisi'nin adayı Milei, oyların yüzde 55,82'sini alarak devlet başkanı seçildi. 

Buenos Aires'teki Libertador Otel'de destekçilerine seslenen Milei, "Çöküş modelinin sonu geldi, artık geriye dönüş yok. Nereden gelirse gelsin yeni Arjantin'e katılmak isteyen herkes memnuniyetle karşılanacak. Şiddete başvuranlara, düzeni bozanlara yer yok. Kanunları uygulamada amansız olacağız." dedi. Milei, seçimden önce kendisine desteğini açıklayan eski Devlet Başkanı Mauricio Macri ve seçimin birinci turunda 3'üncü olan Patricia Bullrich'e teşekkür etti.

Arjantin'de zafer 'Mini Trump'ın!' Aşırı sağcı Javier Milei ilginç ekonomik çözüm yöntemleriyle ön planda
Popülist liberal siyasetçi Javier Milei ve  'Peronist' ittifakı adayı ve mevcut Ekonomi Bakanı Sergio Massa'

''ÜLKE TARİHİNDE YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ''

Devletin "yoksullaştırıcı" modelinin her yerde sona erdiğini vurgulayan Milei, "Arjantin'de çöküşün sonu bugün başlıyor ve bugün ülke tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Devletin paylaşacak bir ganimeti olduğu düşüncesi son buluyor. Bugün Arjantin'in yeniden inşası başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Milei, kendisine bu süreçte destek olan ekibine teşekkür ederek, "Tarihi bir gece yaşıyoruz, sorunları bir an önce çözmek için yarından itibaren çalışmalara başlayacağız." diye konuştu.

Arjantin'de zafer 'Mini Trump'ın!' Aşırı sağcı Javier Milei ilginç ekonomik çözüm yöntemleriyle ön planda

''MERKEZ BANKASINI KAPATACAĞIM, DOLAR KULLANALIM''

Arjantin'in yeni lideri Javier Milei'nin seçim öncesi sıklıkla gündeme gelen bazı söylemleri ise oldukça dikkat çekiciydi. Kürtajın yasaklanması gerektiğini düşünen Milei, ''Solcular ölebilir'', ''Küresel ısınma yalan'', ''Merkez bankasını kapatacağım'', ''ABD dolarını kullanalım'', ''Kültür ve Eğitim Bakanlığı kapatılmalı'', ''Papa aslında bir şeytan'' gibi söylemlere sahipti.

ESKİ BAŞKANDAN MESAJ

Öte yandan, Devlet Başkanı Alberto Fernandez, sosyal medya hesabı X'teki açıklamasında, halkın seçimde iradesini ortaya koyduğunu belirtti. Fernandez, "Milyonlarca Arjantinli erkek ve kadın oy kullanmaya gitti ve önümüzdeki 4 yıl boyunca ülkenin kaderini belirledi. Kendi adıma, her zaman adil, özgür ve egemen bir ülke için mücadeleye devam edeceğim. Tüm kesimlerle birlik ve beraberlik içinde demokrasiyi ve Cumhuriyet'in kurumlarını güçlendirmek için çalışacağım." ifadesini kullandı.

'MİNİ TRUMP' FARK ATTI

Sandıkların yüzde 94'ünden fazlasının açıldığı seçimin ilk sonuçlarına göre Özgürlük Gelişimi Partisinin adayı Milei, oyların yüzde 55,82'sini alarak devlet başkanlığı yarışını kazanmıştı. "Peronist" ittifakı adayı ve mevcut Ekonomi Bakanı Sergio Massa ise oyların yüzde 44,17'sini almıştı.

Arjantin'de 2027'ye kadar devlet başkanı görevini yürütecek olan Milei, 10 Aralık'ta görevi mevcut Devlet Başkanı Fernandez'den devralacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...