Tgrt Haber

Avrupa tarafını yine belli etti: İsrail'e gösteri serbest, Filistin'e yasak!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
12 Ekim 2023 12:54 - Güncelleme : 12 Ekim 2023 13:05
Avrupa tarafını yine belli etti: İsrail'e gösteri serbest, Filistin'e yasak!
filistin,avrupa,israil,gösteri

İsrail yanlısı eylemlere kısıtlama olmaksızın izin veren Avrupa ülkeleri, Filistin'le dayanışma gösterilerini ise sudan bahanelerle engelliyor.

İsrail ile Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları arasında 7 Ekim'de başlayan kanlı çatışma sürerken Avrupa'da büyük bir çifte standart göze çarptı.

Fransa ve Almanya'da "kamu düzeni ve güvenliğine tehdit oluşturduğu" gerekçesiyle Filistin'le dayanışma gösterilerine izin verilmeyeceği, Hollanda'da ise Hamas yanlısı gösterilere müdahale edileceği açıklandı. 

Buna karşın, İsrail yanlısı gösterilere herhangi bir kısıtlama veya yasaklama getirilmezken hükümet yetkilileri de bu gösterilere bizzat katılarak desteklerini bariz şekilde ortaya koyuyor.

Avrupa'da Filistin'e destek veren sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri ise hükümetlerin yasaklama kararlarını "ifade ve gösteri özgürlüğüne ciddi saldırı" olarak nitelendirdi.

Bunun yanında söz konusu tutum Filistin karşıtı baskının artışa geçtiği şeklinde yorumluyor.

FRANSA'DA İKİ YASAK KARARI

Fransa'nın başkenti Paris'te Emniyet Müdürlüğü, Filistin'e destek için Paris'te yarın düzenlenmesi beklenen iki gösteriyi "kamu düzenini bozma riski taşıdığı" gerekçesiyle yasakladı.

Lyon kentinde 9 Ekim'de, Marsilya kentinde ise 10 Ekim'de Filistin'e destek gösterileri düzenlendi. Lyon'da valiliğin yasağına rağmen dün de Filistin'e destek amacıyla gösteri yapıldı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde polisin göstericileri dağıtmak için biber gazıyla müdahale etmesi dikkati çekti.

Görüntülere yoğun biber gazına maruz kalan, elleri ve omuzlarında Filistin bayrakları taşıyan göstericilerin koşması yansıdı.

SİYASETÇİLER BİLE İSRAİL İÇİN MEYDANLARDA

Palestine Vaincra Topluluğunun (Filistin Kazanacak) Sözcüsü Tom Martin, Avrupa'da ve özellikle Fransa'da Filistin karşıtı baskının radikalleştiği, bunun da Filistin yanlısı gösterileri yasaklamaktan geçtiği değerlendirmesini yaptı.

İsrail yanlısı kuruluşların, Palestine Vaincra, NPA ve Revolution Permanente hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirten Martin, "Bunlar, Filistin halkının ve onların sömürgecilikle mücadelesinin destekçilerini susturmaya çalışmak için uygulanan yöntemler" diye konuştu.

Fransa'da İsrail'e destek gösterilerine siyasetçilerin de katıldığını anımsatan Martin, "Bu, şaşırtıcı değil çünkü İsrail, bu bölgedeki Batılı emperyalistlerin stratejik müttefiki, ön üssü. Sonuç olarak Batılı emperyalistler, sömürgeci ve ırkçı bir devleti koruyor" ifadelerini kullandı.

"KAMU GÜVENLİĞİ" BAHANESİ

Almanya'nın başkenti Berlin'de ise yapılması planlanan Filistin'le dayanışma mitingine kamu güvenliği gerekçesiyle izin verilmedi. Berlin polisinden yapılan açıklamada, "Filistin'le dayanışma amacıyla Berlin'in farklı ilçelerinde düzenlenecek miting ve yürüyüş ile bunların yerine geçecek tüm etkinlikler, kamu güvenliği ve düzeni açısından tehdit oluşturdukları gerekçesiyle yasaklanmıştır" ifadesi kullanıldı.

Hollanda'nın geçici hükümetinin Başbakanı Mark Rutte de belediye başkanlarının Hamas yanlısı gösterilere müdahale edeceğini söyledi.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...