Tgrt Haber

Avrupa'nın tuhaf yasaklarına bir yenisi: Kamusal alanda telefon kullanılamayacak

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER
12 Şubat 2024 10:59 - Güncelleme : 12 Şubat 2024 11:01
Avrupa'nın tuhaf yasaklarına bir yenisi: Kamusal alanda telefon kullanılamayacak
avrupa,telefon,fransa

Geçtiğimiz sene Avrupa'nın tuhaf yasakları bir hayli konuşulurken bu sene Fransa'daki Seine-Port kasabasının yeni kararıyla bir yasak daha eklendi.

Avrupa ülkeleri, özellikle turistik bölgelerde yoğunluğu azaltmak amacıyla birtakım kurallar ve yasaklarıyla gündemdeyken bunlara bir yenisi eklendi. Fransa'da 2 binden az kişinin yaşadığı Seine-Port kasabasında düzenlenen referandumla kamusal alanlarda artık akıllı telefon kullanımı kısıtlandı. 

Sokakta yürürken, parktaki banklarda otururken, kafede bir şeyler içip restoranlarda yemek yerken, okul kapısında çocuğunu beklerken telefon kullanmak bu kasabada kağıt üstünde yasak. Hatta yolunu kaybedip navigasyonla yolunu bulmak isteyenlere çevredekilerden yardım istenmesi talep edildi.

Çocukların yemek yerken ya da uyumadan önce akıllı telefonları kullanmalarının da istenmediği belirtildi. Eğer ebeveynler çocuklarının 15 yaşına kadar akıllı telefon kullanmayacağına dair yazılı taahhütte bulunursa ufaklıklara eski tip ev telefonu da verilecek.

Avrupa'nın tuhaf yasaklarına bir yenisi: Kamusal alanda telefon kullanılamayacak - 1. Resim

Öte yandan oylamaya yalnızca 277 kişi katılırken bunların yüzde 54'ü yasağı destekledi.

POLİS CEZA KESEMEYECEK

Ulusal yasalarda böyle bir madde olmadığı için polis telefon kullananlara ceza kesemeyecek. Ancak planlara göre teşvik edilecek olan dükkan sahipleri, telefon kullanımını sınırlandırmaları için müşterilerini nazikçe uyaracak.

Belediye başkanı, gözlerini ekrandan ayırmaları durumunda canlarının sıkılacağını söyleyen gençlere bir film kulübü, kitap takası olanağı ve spor tesisi sözü verdi.

AVRUPA ÜLKELERİNİN TUHAF YASAKLARI

Avrupa ülkelerinin 2023 yılındaki tuhaf yasakları da sosyal medyada gündem olmuştu. Kruvaziyer gemilerinin sınırlandırılması, turistlerden şehre giriş vergisi gibi önlemlerin yanı sıra Portekiz'de müzik, Sardinya'da havlu yasağı gibi yasaklar var. 

PORTEKİZ MÜZİK YASAĞI

Portekiz, geçtiğimiz sene plajlarında huzuru sağlamaya çalıştı. Plajlarda yüksek sesle müzik çalanlar 36 bin euroya kadar varan para cezalarıyla karşı karşıya kaldı. Yerli halkı ve turistleri rahatsız edebilecek yüksek sesle müzik yayınları Portekiz Ulusal Denizcilik Kurumu (AMN) tarafından yasaklandı.

Avrupa'nın tuhaf yasaklarına bir yenisi: Kamusal alanda telefon kullanılamayacak - 2. Resim

Portekiz'in plaj yasağı bununla da sınırlı kalmadı. Belirlenen alanlar dışında top oynamak, kamp alanları dışında çadır kurmak ve ateş yakmak yasaklandı.

MATLARA EVET HAVLULARA HAYIR

İtalya'nın Sardinya plajlarında ise artan turist akını nedeniyle ziyaretçi sayısına ve içeride geçirilen zamana sınırlama getirildi. Üstelik havlu kullanmak yasaklandı. Havlu yerine daha az kum tutan matların tercih edilmesi zorunlu kılındı.

Avrupa'nın tuhaf yasaklarına bir yenisi: Kamusal alanda telefon kullanılamayacak - 3. Resim

KUMSALDA YÜRÜMEK VE KUM ÇALMAK YASAK

Spiaggia Rosa Plajı, 2023 yılında turistler için "yasak bölge" olmaya devam etti. Kumsalda yürüyenlere 500 euro, kum çalarken yakalananlara ise 3 bin 500 euroya kadar para cezası uygulandı.

Avrupa'nın tuhaf yasaklarına bir yenisi: Kamusal alanda telefon kullanılamayacak - 4. Resim

İSPANYA'DA İÇ ÇAMAŞIRI YASAĞI

İspanya'nın Sevilla kenti bu yıl çıkaracakları yasa ile toplum içinde "müstehcen davranışların" engelleneceğini duyurdu. Yetkililer, kamusal alanda iç çamaşırı giyilmesine ve cinsiyetçi mesajlar içeren kıyafetlere yasak getirdi.

Avrupa'nın tuhaf yasaklarına bir yenisi: Kamusal alanda telefon kullanılamayacak - 5. Resim

SELFIE ÇEKMEK YASAK

İtalya'nın sahil kasabalarından Portofino'da ise yaz aylarında 'bekleme yasağı' geldi. Bu da selfie yasağını beraberinde getirdi. Sabah 10.30 ile akşam 18.00 saatleri arası rıhtımda uzun süreler boyunca beklerken yakalananlar 270 euro para cezasına çarptırıldı.

Turistleri bölgeden uzak tutmak için Mallorca'daki plajlara sahte uyarı levhaları asıldı. Bazı levhalarda “tehlikeli denizanası”, “düşen kayalar” veya kanalizasyonla kirlenen deniz suyu hakkında uyarılarda bulunuldu.

Avrupa'nın tuhaf yasaklarına bir yenisi: Kamusal alanda telefon kullanılamayacak - 6. Resim

Bazı levhalar ise plajın kapalı olduğunu belirterek "yüzmek yasaktır" uyarısı veriyor. Ancak bu uyarıların altında Katalanca yazılmış birkaç küçük satırlık metin, bölge sakinlerine bu uyarıların gerçek olmadığını gösteriyor.

Levhaların altında sorunun kaya düşmesi değil "kitle turizmi" olduğu ya da plajın "yabancılar" ve denizanaları dışında halka açık olduğunu belirten küçük notlar yazıyor.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...