Tgrt Haber

Avustralya'dan Kraliçe Elizabeth kararı: Banknottan çıkarılacak

02 Şubat 2023 14:38 - Güncelleme : 02 Şubat 2023 14:50
Avustralya'dan Kraliçe Elizabeth kararı: Banknottan çıkarılacak
Kraliçe Elizabeth

Avustralya Merkez Bankası, dolaşımdaki Kraliçe 2. Elizabeth’in resmini 5 Avustralya Doları banknotlarından çıkarma kararı aldı. Kraliçe Elizabeth resmi yerine yerlilerin kültürünü içeren tasarımlar olacağını duyurdu.

Avustralya Merkez Bankası, dolaşımdaki Kraliçe 2. Elizabeth’in resmini 5 Avustralya Doları banknotlarından çıkarıp yerine yerlilerin kültürünü içeren tasarımlar konulacağını duyurdu. Merkez Bankası açıklamasında "Merkez Bankası 5 dolarlık banknotu, İlk Avustralyalıların kültür ve tarihini onurlandıran yeni bir tasarıma sahip olacak şekilde güncellemeye karar verdi. Bu yeni tasarım, Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in portresinin yerini alacak. 5 dolarlık banknotun diğer tarafında Avustralya Parlamentosu yer almaya devam edecek" ifadeleri kullanıldı. 

KRAL 3. CHARLES RESMİ KONULMASI GEREKİYORDU 

Kraliçe 2. Elizabeth'in 8 Eylül'de hayatını kaybetmesinin ardından İngiltere'ye bağlı ülkelerin banknotlardaki Kraliçe Elizabeth'in resminin çıkarılıp yerine Kral 3. Charles'ın resminin konması bekleniyordu. Kağıt paranın tasarımında İlk Avustralyalılar olarak adlandırılan yerlilere danışılacağı, ancak paranın tasarlanmasının ve basılmasının birkaç yıl süreceği belirtildi.

İLK BANKNOTLARDA ABOJİN KAYA RESİMLERİ VARDI 

1966'da basılan ilk 1 dolarlık banknot, Aborijin kaya resimlerinin görüntülerini ve David Malangi Daymirringu'nun bir ağaç kabuğu resmine dayanan oymaları ve tasarımları içeriyordu. Avustralya'nın 1988'de bir defaya mahsus olarak basılan ilk polimer banknotu, eski ve çağdaş Aborjin sanatının örneklerini içeriyordu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...