Tgrt Haber

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz telefonda görüştü

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
05 Ekim 2023 11:18 - Güncelleme : 05 Ekim 2023 11:53
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz telefonda görüştü
Azerbaycan,Almanya,Avrupa Birliği,Fransa,Ermenistan,Türkiye,İlham Aliyev,Olaf Scholz,görüşme

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Almanya Başbakanı Scholz, Cumhurbaşkanı Aliyev'i aradı. Aliyev ve Scholz görüşmede bölgesel konular hususunda fikir alışverişinde bulundu. Scholz, Almanya olarak bölgeülkelerinintoprak bütünlüğü ve egemenliklerini desteklediklerini bildirdi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından yürütülen Brüksel sürecini de desteklediğini belirten Scholz, bölgeye BM misyonu tarafından yapılan ziyareti de olumlu bulduklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan'ın bölgesel barış gündemine bağlılığını ifade etti, Brüksel sürecini desteklediklerini vurguladı.

Aliyev, merkezi hükümetin Karabağ'ın Ermeni sakinlerine sağladığı insani yardımlara dikkati çekerek bu sakinlere göç ve sosyal güvenlik alanlarında yerinde hizmet verildiğini, ilgili kayıt süreçlerinin başlatıldığını ve bunun için ayrı bir internet portalı açıldığını söyledi. BM misyonunun bölgeye ziyaretinden de bahseden Aliyev, misyonun, sivil halka ve sivil altyapıya herhangi bir zarar verilmediğine dair açıklama yayımladığını hatırlattı.

NELER OLMUŞTU

Azerbaycan, Türkiye’nin de katılması şartının kabul edilmemesi nedeniyle Ermenistan, AB, Fransa ve Almanya ile İspanya'da yapılacak görüşme için restini çekmişti. Azerbaycan, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yapan İspanya'nın ev sahipliğinde Granada'da düzenlenecek 3. AST toplantısına katılmayacağını duyurmuştu. Toplantının ana gündem maddelerinden birini Azerbaycan ve Ermenistan'ın oluşturması bekleniyordu.  

ALİYEV, PAŞİNYAN İLE GÖRÜŞMEMİŞTİ

Azerbaycan haber ajansları, Azerbaycan'ın Türkiye'nin de katılımı konusunda ısrarcı olduğunu ancak Almanya ve Fransa'nın buna şiddetle karşı çıktığını duyurmuştu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşmeyeceğini kaydetmişti.

Öte yandan geçtiğimiz hafta AFP haber ajansının geçtiği haberde ise iki lider arasında gerçekleşmesi beklenen toplantıya Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve AB Başkanı Charles Michel'in katılacağı belirtilmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...