Tgrt Haber

Azerbaycan'da tarihi gün! Cumhurbaşkanı seçimi için Aliyev ve ailesi oyunu kullandı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
07 Şubat 2024 09:06 - Güncelleme : 07 Şubat 2024 11:54
azerbaycan,seçim,ilham aliyev

Azerbaycan'da 30 yılın ardından ilk kez tüm topraklarında cumhurbaşkanı seçimi için oy kullanımı başladı. Mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi de sabah erken saatlerde oy verme işlemini gerçekleştirdi. Tgrthaber.com.tr Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Günay, Azerbaycan seçimlerinde yaşanan son gelişmeleri aktarıyor...

Azerbaycan için tarihi bir gün. Erken cumhurbaşkanı seçimi için Azerbaycan'ın her toprağında oy verme işlemi başladı. Azerbaycanlılar, yeniden aday olan mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de dahil toplam 7 aday arasından, 7 yıl boyunca Azerbaycan'ı yönetecek kişiyi seçmek için oy kullanıyorlar. 

Cumhurbaşkanı seçimi için hem yurt içinde hem yurt dışında 6 bin 500 sandık kuruldu. Ülkede kayıtlı seçmen sayısı ise son verilere göre, 6,5 milyon olarak açıklandı. Yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları, oylarını yaşadıkları ülkelerdeki Azerbaycan büyükelçiliklerinde kurulan sandıklarda kullanabiliyorlar. 

SEÇİMLERDE DİKKAT ÇEKEN 'POS CİHAZI' DETAYI

Tgrthaber.com.tr'nin Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Günay'ın yakından takip ettiği seçimlerde ilginç bir detay yakalandı. Oy verme işlemi için sandık başına gelen Azerbaycan vatandaşlarının kimlik kartları bir görevli tarafından pos cihazına takılıyor ardından fiş kesilerek geri veriliyor. 

Azerbaycan'da tarihi gün! Cumhurbaşkanı seçimi için Aliyev ve ailesi oyunu kullandı - 1. Resim

Fişte Azerbaycan vatandaşlarının yenilenmiş kimlik kartlarında bulunan ad, soyad, yaş gibi bilgiler yer alıyor. Böylelikle vatandaşların oy kullanabileceği sandık numaraları belirleniyor.

Azerbaycan'da tarihi gün! Cumhurbaşkanı seçimi için Aliyev ve ailesi oyunu kullandı - 2. Resim

Azerbaycan seçimlerinde dikkat çeken pos cihazı detayını İbrahim Günay, seçim görevlisi Rauf Bey'den öğrendi. Rauf Bey, "Yeni nesil çipli kimlik kartlarındaki ad, soyad ve seri numarası gibi bilgiler post cihazına taktığımızda, ekranda gözüküyor ve fişe yansıyor. Kimlik bilgilerinde bulunan bütün bilgiler, fişte yer alıyor." açıklamasında bulundu.

Azerbaycan'da 30 yılın ardından tarihi gün! Cumhurbaşkanı seçimi başladı - 1. Resim

7 ADAY YARIŞIYOR

Seçimi farklı uluslararası örgüt ve ülkelerden yaklaşık 800 yabancı, 90 bin yerli gözlemci izliyor. Yerli basının yanı sıra yaklaşık 200 yabancı gazeteci de seçimi takip ediyor.

Tgrthaber.com.tr'nin yakından takip ettiği seçimlerde, mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi Mehriban Aliyeva ve aile üyeleri Hankendi'nin 122 numaralı seçim bölgesinin 14 numaralı sandıkta oy kullandı.

Azerbaycan'da tarihi gün! Cumhurbaşkanı seçimi için Aliyev ve ailesi oyunu kullandı - 2. Resim

Oy verme işlemi yerel saatle 19.00'da sona erecek.

Seçimde Yeni Azerbaycan Partisinin adayı mevcut Cumhurbaşkanı Aliyev'in yanı sıra Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev ile bağımsız adaylar Zahid Oruç ve Fuat Aliyev yarışıyor.

Azerbaycan'da 30 yılın ardından tarihi gün! Cumhurbaşkanı seçimi başladı - 2. Resim

İLK KEZ AZERBAYCAN'IN TÜM TOPRAKLARINDA SEÇİM YAPILIYOR

Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı bölgelerde de sandıklar kuruldu. Böylece 30 yıl aradan sonra ilk kez Azerbaycan'ın tüm topraklarında seçim yapılıyor.

Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da, bir zamanlar ayrılıkçı Ermeni yönetimin "başkent" olarak kullandığı Hankendi'de, Hocalı'da, Hocavend'de, Ağdere'de, Ağdam'da, Cebrayıl'da, Fuzuli'de, Zengilan'da, Gubadlı'da, Laçın'da ve Kelbecer'de 22 binden fazla seçmen Azerbaycan Cumhurbaşkanını seçebilmek için oy kullanabilecek.

Öte yandan Cumhurbaşkanı seçiminin 7 yılda bir yapıldığı Azerbaycan'da son seçim, 11 Nisan 2018'de yapılmıştı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, erken cumhurbaşkanı seçiminin 7 Şubat'ta yapılmasına ilişkin karar almıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...