Tgrt Haber

Azerbaycan'ın terör operasyonunun şifreleri! Eski istihbaratçı adım adım anlattı: Azerbaycan sınır ötesi harekat yapabilir

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
19 Eylül 2023 14:18 - Güncelleme : 19 Eylül 2023 17:35
Dağlık Karabağ,Azerbaycan,Ermenistan

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da antiterör operasyonu başlattı. Peki operasyon ne ifade ediyor? KAFKAFSAM Başkanı Prof. Oktay, “Rusya'ya ikinci cephe açmak istiyorlar” derken Genel Kurmay Eski İstihbarat Başkanı Pekin operasyonun sınır ötesi harekata dönüşebileceğini söyledi.

Bölgede Rus Barış Gücü bulunuyor

Azerbaycan, Dağlık Karabağ için düğmeye bastı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da antiterör operasyonu başlatıldığını açıkladı. Ajanslardan Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni ayrılıkçıların kalesi Stepanakert'te patlamalar duyulduğu bilgisini geçti. Azerbaycan, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiğini aktardı. Yaklaşık 5 saat süren operasyonda tüm hedefler yok edilirken Ermeni ayrılıkçılar ateşkes istedi. TGRT Haber’de Genel Kurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, KAFKAFSAM Başkanı Prof. Hasan Oktay, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Uğur Özgöker, Siyaset Bilimci Doç. Dr. Ali Fuıat Gökçe ve Azerbaycan’dan gazeteci Efseleddin Ağalarov kritik yorumlarda bulundu.

NATO VE AB'NİN MÜDAHALE PLANI! BÖLGESEL SORUNA DÖNÜŞEBİLİR 

İsmail Hakkı Pekin, “Azerbaycan ikinci Karabağ savaşından sonra çözülmeyen bazı sorunlar var. Karabağ içinde Ermenilerin yaşadığı Dağlık Karabağ Bölgesinin başkenti Hanken- ti var. Azerbaycan içinde ayrı bir ülke olarak görüyorlardı. Aslında bunların silahlarının toplanması lazımdı. Rus barış gücü var. Ermenistan’dan askerler gönderildi insani yardım adı altında. Buralarda maden aradılar. Gidip gelirken asker ve silah getirdiler. Azerbaycan’ı oyalıyorlardı. Diğer çözülmeyen sorun ise Zengezur Koridoru. Bir gün önce mayın döşüyorlar, bir de Cumhurbaşkanı seçtiler. ABD ile tatbikat yaptılar. Azerbaycan buna müdahale etmesi gerekiyordu. Ermenilere taviz vereceklerdi. En güzelini yaptı. Üçlü çetenin olduğu yere operasyon yaptı. İç güvenlik operasyonu. Azerbaycan, Suriye ve Irak’a yönelik operasyonlar yapabilir, bu bölgelere buradan kişiler geliyordur. Sınır ötesi harekata dönüşebilir. Bundan sonra Ermenistan-Azerbaycan savaşına dönüşür. En kötüsü bu olur. O zaman bölgesel bir soruna dönüşür. Batı sorunun büyümesini istiyor, NATO ya da BM’den bir grup göndermek istiyorlar olabilir” dedi. 

Bunun bir Ermenistan-Azerbaycan savaşı olmadığını belirten Oktay, şunları söyledi: “Azerbaycan’ın kendi topraklarındaki Dağlık Karabağ olarak isimlendirilen bölgede, Rusya Barış Gücü altındaki bu bölgede, Azerbaycan’ın hakim olmakla ilgili bir harekatıdır bu. Dağlık Karabağ, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü içinde. Azerbaycan’ın kendi topraklarındaki terör gruplarına karşı bir harekat. Dağlık Karabağ’da bir oluşum söz konusu. Azerbaycan bunu istemiyor. Azerbaycan topraklarında konuşlanmış ve kimse tarafından tanınmayan terör gruplarına yapılan bir harekât. Aslında Dağlık Karadağ, Ermenistan’ın problemi değil Rusya ile Azerbaycan arasında bir soruna dönüştü. Azerbaycan, kendi toprakalrıdna Rusya’nın kontrolündeki bir bölgeyi alabilmek için harekata başladı” dedi.

Azerbaycan operasyon başlattı

RUSYA PAŞİNYAN'I DEVİRMEK İSTİYOR 

“Bazı dünya dengeleri Ukrayna karsında Rusya’nın dikkatini çekecek Ermenistan ile Azerbaycan arasında kontrollü bir savaş çıkarma derdinde” diyen Oktay, şunları söyledi: “Ermenistan ve Azerbaycan arasında olumsuz sonuçlara dönüşebilir. Ermenistan’da askeri hareketlilik ve sivil darbe gözüküyor. Rusya, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı devirmek istiyor. Paşinyan’ı bölgede kaçmak zorunda bırakabilir veya darbe olabilir. Azerbaycan Ermenistan ile çatışmak istemiyor. Ermenistan askerlerini çekti zaten.”  

SAVAŞ DEĞİL OPERASYON 

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Uğur Özgöker, şunları söyledi: “Dağlık Karabağ’ın statüsü Ermeniler tarafından daha tescil edilmedi. Azerbaycan içinde hançer gibi duruyor. Büyük zaferin rövanşını almak için mızıkçılık yapıyorlar. Paşinyan, ABD ile ortak tatbikat yaptı. İran da Rusya da çok kızdı. Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ, Azerbaycan toprağıdır, bir terör örgütüne operasyon yaptı, ortada terör eylemi var."

AZAERBAYCAN YARIM KALAN İŞİ TAMAMLIYOR

Siyaset Bilimci Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, operasyonlara ilişkin şunları söyledi: “Azerbaycan mevzilerine saldırıyorlar, mayın döşüyorlar. Mayınlar Azerbaycan askerleri şehit oluyor. Karabağ’da yarım kalan işin tamamlanması için başlatılan bir harekat. Azerbaycan devletini istikrarsızlaştırmak için yapılan saldırılar. Bölgeyi provoke etmeye yönelik bir harekata karşılık yapılan bir harekat. Azerbaycan’ın iç sorunu değil. Bunun nedeni Ermenistan siyasilerdir. Ermenistan destekli guruplar bunlar.”

Uzmanlar Azerbaycan operasyonunu yorumladı.

OPERASYONLAR DEVAM EDECEK! BAZI ÜSLER VURULDU 

Azerbaycan’dan gazeteci Efseleddin Ağalarov, “İntikam operasyonu. Bölgede gergin, terör gruplarını Azerbaycan askerine karşı silahlandırıldı. Artık terör gruplarına ait bazı üsler vuruldu. Operasyonla devam edecek. Azerbaycan içinde Ermenistan devleti olmayacak. Halk devletinin yanındadır. Seferberlik ilan edildi” dedi. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...