Tgrt Haber

Ünlü Japon siyasetçi Ikeda hayatını kaybetti! Barış Manço konseriyle hafızalara kazınmıştı

Editör: Bengül Büyükhan / Kaynak: Anadolu Ajansı
20 Kasım 2023 08:10 - Güncelleme : 20 Kasım 2023 09:23
Ünlü Japon siyasetçi Ikeda hayatını kaybetti! Barış Manço konseriyle hafızalara kazınmıştı
japonya

Barış Manço’nun meşhur Japonya konserine ev sahipliği yapan Budist örgütlerinden Soka Gakkainin Onursal Başkanı ve iktidar ortağı Komeito'nun kurucusu Ikeda Daisaku hayatını kaybetti.

Japonya'nın en büyük Budist örgütlerinden Soka Gakkainin Onursal Başkanı ve iktidar ortağı Komeito'nun kurucusu Ikeda Daisaku 95 yaşında öldü.

Budist örgüt Soka Gakkai'den yapılan açıklamada başkent Tokyo'daki evinde hayatını kaybettiği belirtildi.

BARIŞ MANÇO'NUN UNUTULMAZ JAPONYA KONSERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞTI

Barış Manço, Ikeda Daisaku'nun Tokyo'da kurduğu Soka Üniversitesi'nde 1991 yılında büyük bir konser vermişti. 

Ikeda Daisaku'nun, elinde Soka Gakkai ve Türkiye bayraklarıyla dinlediği konserde Barış Manço'ya sarıldığı anlar kameralara yansımıştı. 

Ünlü Japon siyasetçi Ikeda hayatını kaybetti! Barış Manço konseriyle hafızalara kazınmıştı

JAPONYA BAŞBAKANI : IKEDA TARİHTE BÜYÜK BİR İZ BIRAKTI

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "Ikeda, Japonya'da ve yurt dışında barışı, kültürü ve eğitimi teşvik etme çabalarıyla tarihte büyük bir iz bıraktı." ifadesini kullandı.

Ana muhalefet partisi Anayasal Demokrat Parti lideri İzumi Kenta da yaptığı açıklamada, Ikeda'nın "Çin dahil diğer ülkelerle dostluk ve iyi niyet kurmayı hedeflediğini" belirtti.

13. yüzyıl Budist rahiplerden "Nichiren" öğretilerine dayanan Budist örgüt Soka Gakkai, ülke içinde siyasi parti Komeito'nun seçmen tabanındaki etkisiyle tanınıyor.

Komeito, Başbakan Kişida Fumio liderliğindeki ve iktidardaki Liberal Demokrat Partinin koalisyon ortaklığını yapıyor.

IKEDA DAİSAKU'NUN HAYATI

Tokyo'da 1928'de doğan ve yosun yetiştiricisi bir ailede büyüyen Ikeda, 19 yaşında katıldığıSoka Gakkaide Budist öğretilerin yaygınlaştırılması için çabaladı.

Budist kuruluşun 1960-1979'da başkanlığını yaptığı dönemde Ikeda, 1961'de kurduğu siyasi oluşumu, 1964'te merkez sağ siyasi partilerden biri olan Komeito'ya dönüştürdü.

Devlet televizyonu NHK'ye göre Ikeda, 50'yi aşkın ülke ziyaretinde, eski Çin Başbakanı Zhou Enlai ve eski Sovyet lideri Mikhail Gorbaçov dahil liderlerle diyalog faaliyetleri üstlendi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...