Tgrt Haber

İrlanda, Norveç ve İspanya resmen duyurdu: Filistin'i devlet olarak tanıyacaklar!

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com.tr / Çeviri
22 May 2024 09:27 - Güncelleme : 22 May 2024 12:44

Önce İrlanda ardından Norveç ve İspanya Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını resmen duyurdu. Gelişmenin ardından İsrail'in ilk hamlesi, İrlanda ve Norveç'teki misyonlarını geri çekmek oldu.

İsrail, 7 ayı aşkın süredir Gazze'ye bombalar yağdırırken dünyanın dört bir yanından ateşkes çağrıları gelmeye devam ediyor. İsrail hükümeti ve Başbakan Binyamin Netanyahu, tüm ateşkes çağrılarına kulaklarını kapasa da dünya ateşin durması için bastırıyor. Bu esnada birçok ülke de Filistin devlet olarak tanımaya başladı.

NORVEÇ FİLİSTİN'İ DEVLET OLARAK TANIYACAK

Son olarak Norveç hükümeti, ülke basınında yer alan haberlere göre Filistin'i devlet olarak tanıdığını bugün açıklayacak. Norveç Dışişleri Bakanlığı, Norveç devlet televizyonu NRK ve Aftenposten gazetesinde yer alan ve isimsiz kaynaklara dayandırılan haberler hakkındaki sorulara cevap vermedi.

BAŞBAKAN STOERE'DEN İLK AÇIKLAMA

Başbakan Jonas Gahr Stoere, Norveç'in Filistin devletini tanıyacağını söyledi. Stoere, "Hem İsrailliler hem de Filistinliler için siyasi çözüm sağlayan tek alternatifi, yani iki devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasını sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

On binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı bir savaşın ortasında hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmaları gerektiğini belirten Store, bunun, "yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet" olduğunun altını çizdi.

İSRAİL'DEN KARŞI HAMLE

Bu gelişmeye İsrail'den ilk karşılık geldi. İsrail, İrlanda ve Norveç'teki diplomatik misyonlarını geri çektiğini duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, X'ten yaptığı paylaşımda, İsrail'in İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerinin, bu ülkelerin Filistin devletini tanıma kararları ışığında istişarelerde bulunmak üzere derhal geri çağrılmasını emrettiğini söyledi.

TÜRKİYE 1988'DE TANIDI

Filistin Yönetimi'ne göre 193 BM üyesinden 137'si halihazırda devletlerini tanıyor. Ancak onlar arasında ABD, Kanada, Avustralya, Japonya ve Batı Avrupa'nın çoğu ülkeleri bulunmuyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile 1975 yılından itibaren resmi ilişkilerini sürdüren Türkiye, 15 Kasım 1988'de sürgünde ilan edilen Filistin Devleti'ni ilk gün tanıyan ülkeler arasında yer aldı.

İSPANYA VE İRLANDA DA FİLİSTİN'İ TANIYACAĞINI DUYURDU

Norveç'in Filistin hamlesinin ardından İspanya ve İrlanda'dan da haberler peş peşe geldi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ülkesinin 28 Mayıs'ta Filistin devletini tanıyacağını duyurdu.

İrlanda Başbakanı Simon Harris, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıyacağını açıkladı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN İLK AÇIKLAMA

Filistin'i tanıma haberlerinin ardından Dışişleri Bakanlığından açıklama geldi. Bakanlık, İspanya, İrlanda ve Norveç’in, Filistin Devleti’ni tanıyacaklarını açıklamalarından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Açıklamada, "İspanya, İrlanda ve Norveç'in, Filistin Devleti'ni tanıyacaklarını açıklamalarından büyük memnuniyet duyuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Filistin'in tanınmasının uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereği olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin'in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin'i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz."

AK PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA

İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını duyurmasının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabı X'ten açıklama yapan Çelik şunları söyledi:

''İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin Devleti’ni tanıyacaklarına dair açıklamaları son derece memnuniyet vericidir. Filistin Devleti’ni tanıma yönünde atılan her adım, tarihin doğru tarafında ve insanlık değerlerinin yanında durmak demektir.'' 

''Cumhurbaşkanımızın Filistin meselesindeki siyaseti, hem tarihin doğru tarafında hem de insanlık değerlerinin yanında durmaktadır. Cumhurbaşkanımızın gayretleri Filistin meselesinde insani ve siyasi hassasiyetin küresel düzeyde artmasına en büyük desteği vermektedir.''

Kaynak: Tgrthaber.com.tr / Çeviri
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...