Tgrt Haber

BM kürsüsünden seslendi, Batı'ya 'One minute' şoku yaşattı: Kibrinizden bıktık, bıktık, bıktık

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
23 Eylül 2023 17:32 - Güncelleme : 23 Eylül 2023 17:36
Cumhurbaşkanı Erdoğan,BM,ABD,New York

New York'ta BM Genel Kurulu'nda konuşan Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, adeta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davos'ta İsrail'e yaşattığı 'One minute' şokunu Batı'ya da yaşattı. Dussey, 'Sizin köleniz değiliz. Kim oluyorsunuz ki bize böyle patronluk taslıyorsunuz, kim oluyorsunuz ki bizi böyle aşağılayabiliyorsunuz?'' diye konuştu.

Batı Afrika ülkesi Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, ABD’nin New York şehrinde düzenlenen BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma gündeme bomba gibi düştü. Batı'ya seslenen Dussey, Avrupa'ya insanlık dersi verdi. 

Afrika'nın ne istediğini bildiğini aktaran Dussey, 'Afrika ve Küresel Güney halkları kendilerini aşağılanmış ve insanlıktan çıkarılmış hissettikleri söyledi ve bu durumda dolayı hayal kırıklığına uğramış olduklarının altını çizdi. ''Siz kim oluyorsunuz da bizi bu şekilde hor görüyorsunuz?" diyen Dussey, Afrika'nın her bireyinin onuruna saygı duyan bir ortaklığa ihtiyacı olduğunu söyledi.

BATI'YA 'ONE MINUTE' AYARI

Kendilerinin Batı'nı kölesi değil, ortakları olmak istediklerini belirten Dussey, "Yabancı çıkarlara değil, halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Bu yeni dinamik kimseye karşı değildir ve bunu tekrar tekrar söylüyoruz'' diyerek tepkisini gösterdi ve adeta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davos'ta İsrail'e yaşattığı gibi Batı'ya da 'One minute' şokunu yaşattı.

"HALKIMIZI HOR GÖRMENİZDEN BIKTIK"

Dussey ayrıca, ''Bu yeni bir Afrika'nın, Afrikalı bir Afrika'nın, çok sesli bir Afrika'nın, özgür, egemen, bağımsız ve kendi kendisinin efendisi olmak isteyen bir Afrika'nın ifadesidir. Kısacası, genç Afrikalılar için her şey açık. Bu sözler açık: paternalizmden bıktık. Halkımızın görüşlerini küçümsemenizden, halkımızı ve liderlerimizi hor görmenizden bıktık. Küçümseyiciliğinizden bıktık, kibrinizden bıktık. Bıktık, bıktık ve bıktık'' ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE VE ERDOĞAN HAYRANLIĞINI HER ZAMAN DİLE GETİRİYOR

Öte yandan Bakan Dussey, Türkiye’yi çok sevdiği gibi sıkça da ziyaret ettiği belirtildi. İyi bir uluslararası ilişkiler profesörü olan Dussey, FETÖ’nün yurt dışındaki eğitim ağının çökertilmesinde de büyük rol oynadı. Dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de işbirliği içinde önemli faaliyetler yürüttü.

2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlemişti. Erdoğan, "Togo'nun FETÖ terör örgütüyle mücadelemiz bağlamında verdiği destek takdire şayandır. Sayın Cumhurbaşkanı, bizzat verdiği talimatlarla Togo'daki FETÖ okulunun kapatılmasında ve Maarif Vakfımızın okul açmasında ülkemize destek olmuştur. FETÖ ile mücadelemizdeki bu kararlı duruşundan ötürü kendisine şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum" demişti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...