Tgrt Haber

Borrell’dan Batı'ya Filistin eleştirisi: Onlar da ölüyor!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
24 Ekim 2023 08:43 - Güncelleme : 24 Ekim 2023 09:08
Borrell’dan Batı'ya Filistin eleştirisi: Onlar da ölüyor!
josep borrell,filistin,israil,avrupa birliği

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Borrell, İsrail’i tek taraflı destekleyen Batı'yı eleştirdi. Filistinlilerin de öldüğüne işaret ederek “Öldürülen her sivil için aynı endişeyi göstermeliyiz” dedi.

Avrupa Birliği'nden (AB) İsrail'in korkunç saldırıları ve ablukası altındaki Filistin halkı için nihayet dişe dokunur bir çıkış geldi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Batı'nın bölgede yaşananlar konusunda İsrail'den yana tek taraflı çizgisini eleştirdi.  

"KENDİNİ SAVUNMA HAKKININ DA BİR SINIRI OLMALI"

Borrell, Lüksemburg’da yapılan Dışişleri Konseyi öncesinde kalema aldığı blog yazısında, “Öldürülen her sivil için aynı endişeyi taşıdığımızı göstermeye çok dikkat etmeliyiz. Aynı endişeyi göstermeliyiz" ifadelerini kullandı. 

Batı'nın İsrail’in Yahudi toplumuna karşı en büyük saldırılardan birine maruz kaldığını belirten Josep Borrell,  "Bu kınanmalıydı ve kınadık. Ancak aynı zamanda masum Filistinli sivillerin öldürüldüğünü de göz önünde bulundurmak zorundayız. Kendini savunma hakkının da sınırları olmalı. Su ve elektrik kaynaklarının kesilmesi ile sivillere evlerini terk etmeleri için baskı yapılması uluslararası hukuka aykırı. Barış içinde yaşamak isteyen Filistinli sivillerin insanlığını görmezden gelemeyiz” ifadelerini kullandı.

"FİLİSTİN SORUNU YOKMUŞ GİBİ DAVRANDIK"

Yaşanan sorunun bölgesel bire boyuta ulaşmasının önlenmesi ve Gazze’nin statüsüne acil bir çözüm bulunması gerektinğinin altını çizen Borrell, “Ancak aynı zamanda altta yatan çatışmayı da ele almalıyız. Şimdiye kadar çok etkili olamadığımızı kabul etmeliyiz. Çok uzun zamandır, Filistin sorunu sanki artık yokmuş ya da kendi kendine çözülecekmiş gibi görmezden gelmeye çalıştık" itirafında bulundu.

Birleşmiş Milletler’in çatışmalara insani ara çağrısına da  değinen Borrel, “Eminim bir sonraki AB Zirvesi’nde de liderlerin masasında olacaktır. Bu konuyu nasıl tartışmayız?” diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...