Tgrt Haber

Bu köyde neredeyse herkes böbreğini sattı!

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com.tr / Çeviri
03 Nisan 2024 11:47 - Güncelleme : 03 Nisan 2024 12:02
Bu köyde neredeyse herkes böbreğini sattı!

Nepal'in Katmandu ile Lukla ortasında kalan Hokse köyünde çok sayıda kişi organ kaçakçılarının kurbanı oldu. Köyde neredeyse herkes para karşılığı böbreğini sattı. 

Dünyanın birçok yerine yayılan organ kaçakçıları, Nepal'deki bir köyde neredeyse herkesi kandırdı. Araştırmacılar, köydeki her yetişkinin böbreklerinden birini para karşılığı sattığını doğruladı.

Büyük ödemeler vaadiyle kandırılan köylülere, sağlık riskleri hakkında hatta böbreklerinin yeniden büyüyeceğine dair yalanlar söylenerek kandırıldı.

Bu köyde neredeyse herkes böbreğini sattı! - 1. Resim

BAZILARI VAZGEÇSELER DE KAÇIRILDILAR

2015 yılında bir araştırmaya göre, aynı köyde 300'den fazla kişi böbreklerini 160 bin sterlin yani yaklaşık 6 buçuk milyon TL fiyata sattığı ortaya çıktı. 

Böbrek satmalarındaki hayati riskleri öğrenen bazı köylüler sonradan vazgeçseler de böbreklerini vermeye zorlandıklarını hatta kaçırıldıklarını anlattılar. 

Bu köyde neredeyse herkes böbreğini sattı! - 2. Resim

Raporlar, böbreğini satan köylülerin bu ülkede kavurucu sıcakta ve zorlu koşullar altında çalıştıkları için böbrek yetmezliğine karşı özellikle savunmasız olduklarını gösterdi. 

Yoksulluk, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar başta olmak üzere Körfez ülkelerinde iş aramak üzere evlerini terk eden Nepalli genç erkeklerin sayısında artışa neden oldu.

Bu köyde neredeyse herkes böbreğini sattı! - 3. Resim

ÇOĞU SAĞLIK SIKINTISI YAŞIYOR

Suudi Arabistan'da üç yıl çalışan 29 yaşındaki Jit Bahadur Gurung, Sky News'e şunları söyledi:

"Aşırı sıcakta, yani 50 derece civarında çalışmak zorunda kaldım. Öğle yemeği yemeye, tuvalete gitmeye ya da su içmeye vaktimiz olmadı. Aşırı terliyordum. Bir anda ayaklarımın şiştiğini hissettim ve yürüyemiyordum. Daha sonra böbreğimin iflas ettiği söylendi." 

Bu köyde neredeyse herkes böbreğini sattı! - 4. Resim

Bu zorlu süreçten sağ kurtularak Nepal'e dönen Gurung'un böbreksiz hayatta kalabilmek için diyalize girmesi ve bu süreçte de organ nakli için donör bulması gerekiyor. 

Kaynak: Tgrthaber.com.tr / Çeviri
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...