Tgrt Haber

Çekya'dan Ukrayna'ya çok sayıda Rus yapımı tank

05 Nisan 2022 16:44 - Güncelleme : 05 Nisan 2022 18:53
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin çağrısı karşılık buldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 41. gününde de saldırılar dur durak bilmezken Ukrayna'ya son destek Çekya'dan geldi. Çekya, Rus üretimi t-72 tankları ve BVP-1 zırhlı muharebe araçlarını Ukrayna'ya yolladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin çağrısı karşılık buldu.

ABD basını geçtiğimiz günlerde üst düzey bir yetkili isme dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Joe Biden'ın müttefiklerine ''Rus yapımı tankları Ukrayna'ya gönderin'' dediğini kaleme almasının ardından Çekya harekete geçti. Çekya, Ukrayna'ya destek için Rus üretimi T-72 tankları gönderdi. Çekya televizyonu ayrıca, BVP-1 zırhlı muharebe araçlarının da Ukrayna'ya sevk edildiğini bildirdi.

ÇEKYA'DAN BİR İLK

S-300 gibi Rus üretimi hava savunma sistemleri ya da Rus savaş uçaklarının Ukrayna'ya gönderilme ihtimali, haftalardır konuşuluyordu. Çekya'nın Ukrayna'ya tank sevk etmesi, bir ilk olma özelliği taşıyor.

Sovyetler Birliği döneminde neredeyse 50 yıl önce üretimine başlanan T-72 tankları, halihazırda Rus ordusu tarafından da kullanılıyor. BVP-1 zırhlı muharebe araçları ise, Sovyetler Birliği döneminde Çekoslovakya'da üretilen BMP-1'in lisanslı kopyası. İşgalden önce Ukrayna ordusunun elinde yaklaşık 200 kadar BVP-1 zırhlı muharebe aracının olduğu biliniyordu.

JOE BIDEN'DAN ÇAĞRI

New York Times gazetesinin, bazı üst düzey ABD'li yetkililere dayandırdığı bir haberi kaleme aldı. Gazetenin haberine göre ABD'li yetkili, Biden yönetiminin müttefiklere, ''Sovyet yapımı tanklarınızı Ukrayna'ya gönderin'' çağrısında bulunduğu yazılmıştı. Sovyet yapımı tankların tercih edilmesinin nedeni olarak ise Ukrayna ordusunun bu araçları nasıl kullanacağını bilmesi ve adaptasyon sürecinin kolay olması gösterilmişti. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de bir süre önce bu yönde bir çağrıda bulunmuştu.

''Z İŞARETLİ KATİLLER''

Trenle sevkiyatı gerçekleştirilecek olan tanklar ve zırhlı araçlar hakkında sosyal medya üzerinden açıklama yapan Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, “Merak insanidir ve Ukrayna'ya ne tedarik ettiğimizi öğrenmek isteyenleri anlıyorum. Üzgünüm, sizlere daha fazlasını söyleyemem. Orada savaş kızışıyor ve Z işaretli katiller için hiçbir şeyi kolaylaştırmayacağız. İnanın bana, Ukraynalı arkadaşlara temel askeri malzeme gönderiyoruz. Ve bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

''TESLİMATLARI SÜRDÜREBİLECEĞİMİZE İNANIYORUM''

Milletvekili Ondrej Benesik ise yaptığı açıklamada, “Çek BVP'lerinin ve T-72 tanklarının teslimatlarını öğrendik. Savunma Bakanı Jana Cernochova büyük övgüyü hak ediyor. Savaşması zor Ukrayna ordusunun gerçekten ihtiyacı olan şey bu. Bu teslimatları sürdürebileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...