Tgrt Haber

Çok sayıda gözaltı var! Peru’da maden ocağına silahlı baskın: 9 ölü, 10’u ağır 15 yaralı

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
03 Aralık 2023 19:32 - Güncelleme : 03 Aralık 2023 19:44
Çok sayıda gözaltı var! Peru’da maden ocağına silahlı baskın: 9 ölü, 10’u ağır 15 yaralı
,maden,saldırı

Dünyanın en büyük ikinci bakır ve önemli bir gümüş ve altın üreticisi konumunda bulunan Peru’nun Pataz eyaletinde yer alan Poderosa şirketine ait bir madene silahlı saldırı düzenlendi. Olayda 9 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi de yaralandı.

Peru İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, silahlı bir grup saldırganın patlayıcılar ile madene baskın düzenlediği belirtildi. Açıklamada, 4 kişinin rehin alındığı belirtilerek, baskında 9 kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin de yaralandığı aktarıldı. Güvenlik güçlerinin madendeki durumu kontrol altına aldığı ifade edilen açıklamada, 7 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, saldırganların patlayıcı kullanarak madene girdikleri ve "şirketin iç güvenlik personeliyle çatıştıkları” aktarıldı.

“GÜVENLİK KOŞULLARININ KÖTÜLEŞMESİ”

Ponderosa tarafından yapılan açıklamada ise, baskında yaralanan 10 madencinin durumunun ağır olduğu belirtilerek, "Bu trajik olaylar tek başına meydana gelmiyor. Bunlar bölgedeki güvenlik koşullarının kötüleşmesinin bir sonucudur" ifadeleri kullanıldı.

7 MADENCİ HAYATINI KAYBETTİ

Organize suçların "yasadışı madencilik alanında giderek büyüdüğünü" belirten şirket, madenlerine düzenlenen daha önceki saldırılarda 7 madencinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Yasadışı madencilerin cezai sorumluluktan kurtulmasını sağlayan REINFO yasasına değinen şirket, suç örgütlerinin REINFO tarafından sağlanan koruma örtüsü altında mutlak cezasızlıkla faaliyet gösterdiğini iddia etti.

Peru Ulusal Madencilik, Petrol ve Enerji Derneği saldırıyı kınayarak, hükümeti yasadışı madencilerin kurtarılmış bölgeler kurmak ve yerel nüfusu şiddet yoluyla boyun eğdirmek istediği bölgede düzeni yeniden tesis etmek için önlem almaya çağırdı.

Peru, Enerji ile Maden Bakanlığı’na göre, Peru altın ihracatının yaklaşık üçte ikisini Hindistan, İsviçre ve Kanada’ya gerçekleştiriyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...