Tgrt Haber

Dünyanın gözü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyaretinde: Yeni ivmenin habercisi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Al Monitor
11 Şubat 2024 12:54 - Güncelleme : 11 Şubat 2024 12:59
Dünyanın gözü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyaretinde: Yeni ivmenin habercisi
mısır,türkiye,recep tayyip erdoğan

Türkiye ve Mısır arasındaki normalleşme süreci kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Şubat'ta gerçekleştireceği Kahire ziyareti dünya basınında da geniş yankı buldu. 

Dünyanın gözü 14 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ile görüşmesine kilitlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Mısır'ın başkenti Kahire'ye yapması beklenen ziyaret öncesinde gelen olumlu sinyaller dış basına da yansıdı. 

Kritik zirvede ticaret, enerji ve savunma olmak üzere pek çok alanda işbirliğinin ivme kazanması beklenirken  Washington DC merkezli Al Monitor gazetesinden dikkat çeken bir analiz geldi. 

''YENİ BİR İVMENİN HABERCİSİ''

İki liderin 12 yıl aradan sonra gerçekleşecek görüşmesi için ''Doğu Akdeniz'den Etiyopya'ya kadar Erdoğan ile Sisi bölgesel eksen oluşturabilir mi?'' başlığı atıldı. Haberde, ikili ilişkilerdeki olumlu seyir ve Mısır'ın Türkiye'den talep ettiği SİHA'lara dikkat çekildi ve şu ifadelere yer verildi:

''İlişkilerdeki buzların erimesi ve İHA satış paketinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşan Mısır ziyareti, Türkiye-Mısır savunma işbirliğiyle birlikte bölgede yeni bir ivmeye neden olabilir.''

Dünyanın gözü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyaretinde: Yeni ivmenin habercisi - 1. Resim

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti öncesi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Türkiye'nin Mısır'a insansız hava aracı satacağını açıkladığını hatırlatan Al Monitor ''Erdoğan'ın, iki ülke arasında savunma işbirliğinin arttığı bir dönemde Kahire'ye yaptığı tarihi ziyaret, bölgede yeni bir ivmenin habercisi olabilir'' yorumunda bulundu.

GÖRÜŞME ÖNCESİ OLUMLU SİNYALLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'ın başkenti Kahire'ye yapması beklenen ziyaret öncesi, Türkiye ve Mısır arasında diplomasi trafiği de yoğunlaşmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güvenlik ve Dış Politikadan Sorumlu Danışmanı Mesut Hakkı Caşın, Arap Dünyası Haber Ajansı'na (AWP) verdiği demeçte ''Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi'nin liderliğinde iyileşmeye devam ettiğini'' belirtmişti.

''TÜM DÜNYAYA İSTİKRAR GETİRECEK''

Türkiye ve Mısır arasında tam normalleşmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Caşın, ''İki ülkenin Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’e istikrar getirdiği gibi, tüm dünyaya da istikrar getireceğini'' söylemişti. Caşın, ''Bu ziyaretin Türkiye ile Mısır arasında yeni bir ilişkinin kurulmasına faydalı olmasını ve Mısır Cumhurbaşkanı'nın Ankara'yı ziyaret etmesini umduğunu'' ifade etmişti.

Dünyanın gözü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyaretinde: Yeni ivmenin habercisi - 2. Resim

'MISIR VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ YENİDEN İNŞA EDİLİYOR''

Türkiye'nin açıklamalarının ardından Mısır'dan da olumlu sinyaller gelmişti. Mısır Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Seher el-Bezar, ''Mısır ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin kademeli ve temkinli bir şekilde yeniden inşa edildiğini ve bunun bölgedeki güvenlik istikrarsızlığı göz önüne alındığında olumlu bir adım. Bu durum her iki ülkenin de güçlü ve net bir şekilde ortaklık yapmasını gerektiriyor.'' demişti.

Kaynak: Al Monitor
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...