Tgrt Haber

'Ekonomik Şok Terapisi' sözü veren Arjantin'in yeni lideri Javier Milei'nin bir tuhaf vaadleri

21 Kasım 2023 11:41 - Güncelleme : 21 Kasım 2023 12:18
'Ekonomik Şok Terapisi' sözü veren Arjantin'in yeni lideri Javier Milei'nin bir tuhaf vaadleri
arjantin,

Arjantin'de devlet başkanlığı yarışında birinci gelen Javier Milei'nin özellikle ekonomi üzerine vaatleri çok konuşuldu. Çözüm politikalarının içinde Merkez Bankası'nı kapatıp ABD doları kullanmayı vaad eden Milei'nin silah ve organ satışına izin vermek istediği de belirtildi.

Derin bir ekonomik krizin içinde olan Arjantin başkanlık seçimini geride bıraktı. Seçim yarışından birinci çıkan isim ise ilginç vaadleriyle ön plana çıkan Javier Milei oldu. 'Ekonomik Şok Terapisi' sözü veren yeni Arjantin lideri, enflasyonun 3 haneli rakamlara ulaştığı ülkede 'yoksullaştırıcı' modelin her yerde sona erdiğini vurguladı.

Merkez Bankası'nı 'dünyanın en büyük çöplüğü' olarak nitelendiren Milei, ülkenin para birimi pesoyu kaldırıp Amerikan dolarını getirmeyi, Merkez Bankası'nı ise kapatmayı planladığını belirtti. Uzmanlara göre, bu radikal kararları hayata geçirmek çok zor olsa da yeni lider Javier Milei iddialı sözlerinden vazgeçmiyor.

Milei, "Bugün ülke tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Devletin paylaşacak bir ganimeti olduğu düşüncesi son buluyor. Bugün Arjantin'in yeniden inşası başlıyor." dedi.

Arjantin'de hem hükümetin hem de Merkez Bankası'nın kasası boş. Yıllık enflasyon ise yüzde 140'ı aşmış bir vaziyette. Ülkedeki her beş kişiden ikisi ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 

'Ekonomik Şok Terapisi' sözü veren Arjantin'in yeni lideri Javier Milei'nin bir tuhaf vaadleri

SİLAH VE ORGAN SATIŞI İZNİ

Yeni lider Javier Milei'nin vaadleri arasında ülkede silah ve organ satışına izin vermek de yer aldı. Milei’ye göre ''Kişilerin kendini koruma hakkı var.'' Vaatlerinde, silah taşıma ve bulundurma hakkı üzerindeki kontrollerin azaltılacağını sık sık dile getirdi.

Milei organ ticaretini, ''Yeni bir ticari alan'' olarak görüyor. Kendisine sorulan bir başka soru da, çocuk ticaretinin olup olmayacağı üzerineydi. Cevabı, ''Duruma göre değişir.'' oldu.

KÜRTAJ YASAĞI

Javier Milei'nin seçilmeden önce dile getirdiği bir başka konu ise kürtaj yasağıydı. Milei, ''Çocukların hayatlarını ana rahmine düştükleri andan itibaren koruma'' vaadini kampanyasında sık sık dile getirdi.

İLK ZİYARETLERİ ABD VE İSRAİL'E

Öte yandan Milei, Arjantin'de yayın yapan Radio Mitre'ye yaptığı açıklamada, "İlk seyahatim ABD'ye olacak, aynı şekilde İsrail'e de uğrayacağım. Bunlar yapacağım ilk seyahatlerdir. Hepsi görevi devralmadan önce gerçekleşecek." ifadesini kullandı.

Milei, seçim kampanyası süresince devlet başkanlığını kazanması halinde Arjantin'in Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı sözünü vermişti.

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...