Tgrt Haber

Yüzyılın en büyük girişimcisi Elon Musk: Manşetlerden düşmeyen hayat hikayesi

25 Nisan 2022 15:18 - Güncelleme : 26 Nisan 2022 09:51
SpaceX ve Tesla CEO'su Elon Musk

Elon Musk, SpaceX ve Tesla şirketlerinin CEO’su, aynı zamanda dünyanın en zengin insanı… Gündemden bir an olsun düşmeyen milyarder iş insanı, son haftalarda Twitter’ı satın almak istemesi ile manşetlerde yer alıyor. Peki, Elon Musk kimdir? Elon Musk Twitter’ı satın alacak mı? İşte bu soruların cevapları…

SpaceX ve Tesla CEO'su Elon Musk

Milyarder girişimci Elon Musk, 28 Haziran 1971 günü Güney Afrika’nın başkenti Pretorya’da dünyaya gözlerini açtı. Güney Afrikalı bir baba ve Kanadalı bir annenin üç çocuğundan biri olan Musk, henüz 12 yaşındayken bir video oyunu geliştirerek bilgisayar ve girişim dünyasına erken yaşlarda adım attı. Geliştirdiği oyunu bir bilgisayar dergisine sattı.

ELON MUSK’IN EĞİTİM HAYATI

Britannica'da yer alan bilgilere göre, Musk, 1988'de Kanada pasaportu aldıktan sonra Güney Afrika'yı zorunlu askerlik hizmeti olduğu ve Amerika Birleşik Devletleri'nde mevcut daha büyük ekonomik fırsatları aramak için terk etti. Kanada Ontario'daki Queen's Üniversitesine kabul edildi ve 1992'de ABD’deki Pennsylvania Üniversitesine geçiş yaptı. Nihayetinde 1997'de fizik ve ekonomi alanında lisans mezunu oldu. California'daki Stanford Üniversitesinde fizik yüksek lisansına kaydoldu ancak okula gitmeyerek bıraktı.

ELON MUSK'IN SERVETİ

Elektronik ödeme şirketi PayPal'ın kurucu ortağı ve uzay şirketi SpaceX'i kuran Elon Musk, Güney Afrika ve Kanada kökenlerine sahip. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın CEO'su olmasının yanı sıra ilk önemli yatırımcılardan biriydi. Aynı zamanda Boring Company, SolarCity, Neuralink gibi pek çok girişimi ve yatırımı da var. Milyarder Elon Musk’ın şu anda 264,6 milyar dolar serveti bulunuyor.

PAYPAL'IN KURUCULARI

Şu an dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk, 1995'te çevrim içi gazetelere haritalar ve iş rehberleri sağlayan Zip2 şirketini kurdu. 1999'da Zip2’yi bilgisayar üreticisi Compaq’a 307 milyon dolara sattı.

Yüzyılın en büyük girişimcisi Elon Musk: Manşetlerden düşmeyen hayat hikayesi

Ardından Musk, çevrim içi para transferi şirketi X.com’u kurdu ve bu şirket ilerleyen zamanda PayPal ismini aldı. Şu anda dünyanın en büyük çevrim içi ödeme sistemlerinden biri. eBay, 2002 yılında PayPal'ı 1,5 milyar dolara satın aldı.

SPACEX’İN KURUCUSU KİM?

İnsan neslinin devam etmesi için insanlığın Dünya dışına çıkarak çok gezegenli bir tür haline gelmesi gerektiğini savunan Elon Musk, roketatarların büyük masrafından hiçbir zaman memnun olmadı. Bu nedenle, 2002 yılında daha uygun fiyatlı roketler yapmak için Space Exploration Technologies'i (SpaceX) kurdu.

İlk iki roketi Falcon 1 (ilk olarak 2006'da fırlatıldı) ve daha büyük Falcon 9 (ilk olarak 2010'da fırlatıldı) idi ve bunlar rakip roketlerden çok daha ucuza mâl olacak şekilde tasarlandı. Üçüncü roket Falcon Heavy’i (ilk olarak 2018'de fırlatıldı) Dünya’nın yörüngesine 53.000 kg kargo ve insan taşıyacak şekilde geliştirdiler. SpaceX’in en büyük rakibi Boeing Company'nin Delta IV Heavy roketinin neredeyse iki katı fazla bir yük anlamına geliyor. Üstelik SpaceX’in maliyeti üçte bir daha az.

Yüzyılın en büyük girişimcisi Elon Musk: Manşetlerden düşmeyen hayat hikayesi

Milyarder Elon Musk’ın şirketi SpaceX, Super Heavy-Starship sistemini duyurdu. Bu roketin ilk aşaması, alçak Dünya yörüngesine 100.000 kg yük taşıyabilecek. Bu yük ise, Dünya'daki şehirler arasında hızlı ulaşım sağlamanın yanı sıra Ay ve Mars'ta insanların yaşayabileceği üsler inşa etmek için tasarlanmış Starship uzay aracı olacak.

SpaceX ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) malzeme taşıyan Dragon uzay aracını da geliştirdi. Dragon en fazla yedi astronot taşımakta. Bu projesiyle ise Musk, tamamen yeniden kullanılabilir bir roket geliştirerek uzay uçuşunun maliyetini düşürmeye çalışıyor.

Kanadalı girişimci Musk, SpaceX'in CEO'su olmasının yanı sıra Falcon roketleri Dragon ve Grasshopper'ın yapımında da baş tasarımcı.

ELON MUSK NASIL ZENGİN OLDU? TESLA’YI KİM KURDU?

Musk uzun zamandır elektrikli arabalarla ilgileniyordu ve 2004'te Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından kurulan elektrikli otomobil şirketi Tesla Motors'un (şimdiki adıyla Tesla) en büyük fon sağlayıcılarından biri oldu. 2006'da Tesla, tek bir şarjla 394 km yol kat edebilen ilk arabası Roadster'ı tanıttı.

2010 yılında şirket halka arzda yaklaşık 226 milyon dolar topladı. İki yıl sonra Tesla, performansı ve tasarımıyla otomotiv eleştirmenleri tarafından beğenilen Model S sedanını tanıttı. Şirket, 2015 yılında piyasaya çıkan Model X lüks SUV modeliyle daha çok övgü topladı. Daha ucuz bir araç olan Model 3, 2017 yılında üretime girdi. Elon Musk'ın servetinin büyük bir kısmı Tesla'dan kaynaklanıyor. 

Yüzyılın en büyük girişimcisi Elon Musk: Manşetlerden düşmeyen hayat hikayesi

Kaliforniya'daki yüksek hızlı demiryolu sisteminin öngörülen maliyetinden memnun olmayan Elon Musk, 2013'te Hyperloop projesini başlattı. Hyperloop ile 28 yolcu taşıyan bir kapsül 560 km hızla bir tünelde seyahat edecek.

Musk, Hyperloop'un sadece 6 milyar dolara mâl olacağını ve kapsüllerin ortalama olarak her iki dakikada bir hareket etmesiyle, sistemin her yıl bu rotada seyahat eden altı milyon insanı taşıyacağını ileri sürdü. Ancak SpaceX ve Tesla çalışmalarından ötürü Hyperloop'a yeterince vakit ayıramadığını da itiraf etti. 

TWITTER'I SATIN ALMAK ÜZERE! 

Tesla ve SpaceX şirketlerinin CEO'su Musk, sosyal medya devi Twitter'ı önce eleştiri yağmuruna tuttu, daha sonra sürpriz bir hamle yaparak şirketin yüzde 9,2'lik hisselerini satın alarak en büyük hissedarı oldu. Tüm dünya Elon Musk'ın Twitter'a rakip bir sosyal ağ kuracağını düşünürken, Twitter'ın popüler kullanıcısı Musk aksine şirketin tüm hisselerini satın almak istediğini bildirdi. 

HER ŞEY HAKKINDA FİKRİ VAR! KORONAVİRÜS ELEŞTİRİLERİ GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ

Milyarder girişimci 'dahi' olarak gösteriliyor ancak zaman zaman yaptığı açıklamalar oldukça tepki çekmekte. Koronavirüs pandemisinin başında virüs için bir tür soğukalgınlığı yorumunda bulunan Musk, pandemi endişelerini de 'aptalca' olarak tanımladı.

Yüzyılın en büyük girişimcisi Elon Musk: Manşetlerden düşmeyen hayat hikayesi

Ayrıca pandeminin ilk aylarında hasta olan ve dört adet hızlı antijen testi satın alan Musk, ikisinin pozitif ikisinin ise negatif sonuç çıkardığını ve bu nedenle testlerin güvenilir olmadığını ileri sürdü. 

Birçok kez vaka tahmini yapıp tutturamayan Elon Musk, koronavirüs önlemleri kapsamında fabrikalarının kapatılmasını eleştirdi. Vaka ve ölüm tahminlerinde başarısız olan Musk, aşılara karşı açıklama yapmaya başlayarak, bu kez aşıların yeterince güvenilir olmadığını belirtti. 

Güncelleme: Elon Musk, beklendiği üzere 25 Nisan 2022 Pazartesi günü TSİ akşam saatlerinde Twitter Inc'i 44 milyar dolar nakit karşılığında satın aldı. Twitter'ı ifade özgürlüğü açısından eksik bularak eleştiren Musk'ın platformda düzenleme yapması bekleniyor. Daha önceki eleştirilerine dayanarak, Musk'ın Twitter'daki reklamları kısıtlayacağı ve tweet görünürlülüğünü artıracağı söyleniyor. Ayrıca tweet düzenleme butonunun da gelmesi an meselesi. Twitter zaten bir süredir bu özellik üzerinde çalışıyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...