Tgrt Haber

F-35’ler için imza çok yakın! Arap ülkesi riski tercih etti

Editör: Murat Makas / Kaynak: tgrthaber.com.tr
22 May 2024 13:17 - Güncelleme : 22 May 2024 13:18

Çin ile kritik anlaşmalar yapan Suudi Arabistan, teknik hata ve kazalarla gündemden düşmeyen 5. Nesil savaş uçağı F-35 için bu kez ABD’ye yönünü çevirdi.

F-35’lerdeki teknik hatalar ve pist kazalarının gündeme gelmesi sosyal medyada Çin-Rusya-İran gibi ülkelerin ABD’ye sabotajı şeklinde değerlendiriliyor.

F-35 uçağında 883 tasarım hataları yanı sıra iniş takımları ve yakıt borusu titreşim sorunları da sık sık meydana geliyor. Güney Çin Denizi’nde iniş sırasında ABD Donanması’na ait F-35C tipi uçak düşmüştü. 2023 yılında yine bir F-35 uçağı Güney Carolina eyaleti üzerinde seyrederken kaybolmuştu. 23 Eylül 2016 tarihinde, Mountain Home Hava Üssünde bir F-35 uçağı da yanmıştı.

Bu tip kazalar ve teknik sorunlar devam ederken Belçika, Danimarka, İsrail gibi ülkeler hava kuvvetlerini F-35’lerle güçlendirmek istiyor. Türkiye’nin 5. Nesil KAAN savaş uçağından olumsuz etkilenen Yunanistan’a F-35 savaş uçağı satışına onay getirilmişti.

ABD ÇİN’DEN ENDİŞELİ

Şimdi ise Suudi Arabistan savunma sanayi alanında ABD ile temas kurdu. Eurasiantimes'ta yer alan bilgilere göre Çin'in Basra Körfezi'nde artan etkisinden endişe duyan ABD, birkaç aydır Suudi Arabistan'la yüksek değerli bir savunma anlaşması imzalamaya çalışıyor. Son olarak F-35 Lightning II jetlerinin satışını da içerebilecek bir anlaşma yakın.

F-35’ler için imza çok yakın! Arap ülkesi riski tercih etti - 1. Resim

İMZA YAKIN

Beyaz Saray, 20 Mayıs'ta ABD ulusal güvenlik danışmanı ile Suudiler arasında hafta sonu yapılan görüşmelerde önemli ilerleme kaydedildiğini duyurdu. Beyaz Saray'ın ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, ''anlaşma her zamankinden daha yakın'' dedi.

Amerikalı bir yetkiliye göre anlaşmanın bir bölümünde ABD'nin Suudi Arabistan'a F-35 savaş uçakları ve diğer silahlar tedarik etmesiyle ilgili gelişmeler yer alıyor. Pentagon yetkilileri, Riyad'ın uzun süredir hayalet savaş uçağını istediği için F-35'lerin tartışılmasının önemli olduğunu söyledi.

F-35'E ALTERNATİF BELİRLEDİLER

Şimdiye kadar F-35 jetlerinin Suudi Arabistan'a satışının önündeki en büyük engel, Washington'un İsrail'e karşı yükümlülüğü olmuştu. Suudi Arabistan dahil birçok Körfez ülkesi alternatif seçenekleri araştırıyor. Askeri gözlemciler, F-35 olmazsa Suudi krallığının muhtemelen Fransız Dassault Rafale veya Eurofighter Typhoon'u satın alabileceğini düşünüyor.

Analistler, F-35'lerin Suudi Arabistan'a satışının onaylanmasının devleti ve bölgeyi ABD'nin kendi güvenliğine olan bağlılığı konusunda ikna edebileceğini gözlemledi.

F-35’ler için imza çok yakın! Arap ülkesi riski tercih etti - 2. Resim

Analistler, Çin ve Suudi Arabistan arasında 2022 yılında 4 milyar dolarlık yeni silah anlaşmalarının yapıldığına dikkat çekti. Bu silah anlaşmalarının içinde insansız hava araçları, balistik füzeler yer aldı. Suudi Arabistan, Çin’den savaş uçağı satın almadı. Analistlere göre ABD, Suudi Arabistan’ı Çin pazarından çekmek istiyor.

ABD’nin sadece Çin değil Türkiye’nin de dünya genelinde artan savunma sanayi anlaşmaları sebebiyle harekete geçtiği değerlendiriliyor.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...