Tgrt Haber

Filistin lideri Abbas'tan Hamas'a çağrı

14 Şubat 2024 15:28 - Güncelleme : 14 Şubat 2024 15:47
Filistin lideri Abbas'tan Hamas'a çağrı
israil,filistin,gazze

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Refah'a saldırmasından önce esir takasına dair bir anlaşmanın hızla tamamlanması gerektiğini söyledi. 

Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrail ve Hamas arasındaki olası bir ateşkes ve esir takası görüşmeleri sürerken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan dikkat çeken açıklamalar geldi. Abbas, bir başka Nekbe'nin yaşanmasını önlemek için esir takasına yönelik bir anlaşmanın hızla gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

WAFA'nın haberine göre Abbas, Gazze Şeridi'nde ve Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'da Filistin halkına karşı sürdürülen kapsamlı savaş ve sonuçları 1948’deki Nekbe’den daha tehlikeli olmayan başka bir felaketten Filistin halkını korumak adına Hamas'ı esir anlaşmasını hızla tamamlamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Filistin lideri Abbas'tan Hamas'a çağrı - 1. Resim

İsrail'in Refah'a saldırısından önce esir takası anlaşmasının gerçekleşmesine vurgu yapan Abbas, bu şekilde "binlerce kurbanın, acının ve halkın yerinden edilmesinin" önüne geçileceğini söyledi.

Herhangi bir tarafın anlaşmayı bozacak bir engel koymasından herkesi sorumlu tutan Abbas, "Çünkü olaylar artık katlanılamaz halde ve herkesin sorumluluk üstlenmesinin zamanı geldi” dedi.

MISIR'DA ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ

İsrail ile Hamas arasında Mısır'ın başkenti Kahire'de dün yapılan ancak sonuç alınamayan dolaylı görüşmelerin daha alt düzeydeki yetkililer tarafından 3 gün daha devam ettirileceği bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen Mısırlı yetkili, müzakerelerin gidişatının "olumlu" olduğunu söyledi.

Yine adının açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkili, 3 gün daha uzatılan müzakerelerin daha alt düzeydeki yetkililer arasında devam edeceğini ve görüşmelerde İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve esirlerin serbest bırakılmasını amaçlayan muhtemel bir anlaşmanın çerçevesinin ele alınacağını belirtti.

Filistin lideri Abbas'tan Hamas'a çağrı - 2. Resim

Görüşmelerle ilgili bilgi sahibi diğer bir kaynak da dünkü görüşmelerde bir miktar ilerleme kaydedilmesine rağmen, Hamas'ın salıvereceği her İsrailli esir karşılığında kaç Filistinlinin serbest bırakılacağı konusunda tarafların birbirlerine çok uzak kaldığını aktardı.

NEKBE (BÜYÜK FELAKET) OLAYI

Filistinliler için zorunlu göç, yağma ve katliamların simgesi olan "Nekbe" tam 71 yıldır dinmeyen bir acıyı ifade ediyor. Filistinliler bugüne "Büyük Felaket" anlamına gelen Nekbe ismini veriyor.

İsrail'in 14 Mayıs 1948'de tarihi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi, Filistinliler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı oldu. Bu nedenle İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği tarih olan 14 Mayıs'ı takip eden gün, yani 15 Mayıs "Nekbe" günü olarak sembolleşti.

Günümüze kadar uzanan bu süreçte Filistin topraklarının büyük bölümü işgal edildi, sistematik katliamlarla binlerce Filistinli öldürüldü, 1 milyona yakın kişi vatanından sürüldü, 675 köy yok edildi ve bazı kentler Yahudileştirildi.

Kaynak: WAFA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...