Tgrt Haber

Putin’in savaş nedeni saydığı hamle geldi! Finlandiya NATO’ya başvurmak için hazırlanıyor

15 Nisan 2022 22:29 - Güncelleme : 15 Nisan 2022 22:37
Rusya, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması durumunda olumsuz sonuçları olacağını ifade etti.

Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya üye olmak istemesinin ardından karadan ve havadan saldırı gerçekleştirirken Moskova yönetimini kızdıracak yeni bir hamle geldi. Putin’in daha önce savaş nedeni olarak saydığı Finlandiya’nın NATO’ya üye olması ile ilgili dikkat çeken açıklama geldi. Finlandiya Avrupa İşleri Bakanı Tytti Tuppurainen, "büyük ihtimalle" NATO'ya başvuracaklarını açıkladı.

Rusya, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması durumunda olumsuz sonuçları olacağını ifade etti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlamasının en büyük sebeplerinden biri Kiev yönetiminin NATO’ya üye olmak istemesi olarak gösteriliyor. Kiev yönetiminin ABD ve Batılı ülkeler ile yakın ilişkiler kurması sonucunda Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna topraklarına saldırı emrini verdi.

FİNLANDİYA’DAN NATO ÇIKIŞI

NATO’dan beklediği desteği göremeyen ve her fırsatta yardım çağrısında bulunan Zelenskiy, yalnız kaldığını ifade ederken İsveç ve Finalandiya’nın da sık sık dillendirilirken konu ile ilgili Finlandiya’dan ilginç bir çıkış geldi. 

"HENÜZ KARAR VERİLMEDİ"

Finlandiya Avrupa İşleri Bakanı Tytti Tuppurainen, Sky News'e verdiği demeçte, ülkesinin NATO üyeliğine dair bir soruya "Henüz karar verilmedi ancak bu noktada büyük ihtimalle diyebilirim." yanıtını verdi. Halkın NATO üyeliği fikrini desteklediğini vurgulayan Tuppurainen, fikrin yine de Meclis'te görüşülmesi gerektiğinin altını çizdi.

"PUTİN'İN SALDIRGANLIĞINA CEVAP VERİLMESİ GERKİYOR"

Tuppurainen, Rusya'nın sebepsiz yere başlattığı Ukrayna savaşının Avrupa'nın güvenliği için bir "uyarı" olduğunu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırganlığına cevap verilmesi gerektiğini belirtti.

RUSYA: OLUMSUZ SONUÇLAR OLUŞTURACAK

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bugün yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının, Kuzey Avrupa'daki barış ve istikrar açısından olumsuz sonuçlar oluşturacağını kaydetti.

"HAZIRLIK YAPMALIYIZ"

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, 13 Nisan'da, ülkesinin NATO üyeliğine başvuru kararının haftalar içinde belli olacağını açıklamıştı. NATO üyeliğinin önemli bir konu haline geldiğine dikkati çeken Marin, "Rusya komşumuz ve uzun bir sınırımız var. Ukrayna'da nasıl davrandıklarını görüyoruz. Elbette biz de buna göre hazırlıklar yapmalıyız." ifadelerini kullanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...