Tgrt Haber

Gazze'de hastaneler tamamen karanlığa gömüldü! Yüzlerce hasta ölümle burun buruna

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
11 Kasım 2023 13:00 - Güncelleme : 11 Kasım 2023 16:58
israil,gazze,hastane,yakıt,filistin,hamas,savaş,abd

İsrail'in yoğun bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde, yakıt sıkıntısı nedeniyle tedaviler ilkel yöntemlerle yapılabiliyor. Bazı hastaneler tamamen karanlığa gömülürken, bazılarında ise geri sayım başladı. İsrail ordusunun saldırıları ise sürüyor. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya beldesi ve Nusayrat Mülteci Kampı'nda iki evi hedef alan İsrail ordusu hava saldırılarında 13 Filistinliyi öldürdü. İşte bölgede anbean yaşananlar...

İsrail ordusu 36 gündür bombaladığı Gazze'ye en şiddetli saldırılarından birini daha yaşattı. Özellikle hastaneleri hedef alan İsrail'in, yakıt girişine izin vermediği için de bölgede tedaviler imkansız hale geldi. 

Filistin Kızılayı, yakıtın tükenmesi nedeniyle abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Kudüs Hastanesi'nde 3 saat içinde tüm hizmetlerin duracağını belirtti.

"500 HASTA TEDAVİ OLAMAYACAK"

Filistin Kızılayı'ndan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Yakıtın bitmesi nedeniyle 3 saat içinde Kudüs Hastanesi'ndeki tüm hizmetlerin duracağı kaydedilen açıklamada, bu durumda 500 hasta ve yaralının sağlık hizmetlerinden mahrum kalacağı, yoğun bakımdaki hastalar ile kuvözdeki bebeklerin hayatını kaybedeceği ifade edildi.

ENDONEZYA HASTANESİ KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Filistin Kızılayı daha önce yaptığı açıklamada, Kudüs Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesine ateş açıldığını bildirmişti. Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde bulunan Endonezya Hastanesi'nin jeneratörleri yakıtın bitmesi nedeniyle durdu. Hastane karanlığa gömüldü.

Gazze'de hastaneler tamamen karanlığa gömüldü! Yüzlerce hasta ölümle burun buruna

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

16.29:  İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi’nde onlarca sivilin öldürüldüğü El-Burak Okulu'nu hedef aldığını kabul etti.

16.27: İsrail ordusu, Lübnan topraklarındaki bir “roket fırlatma noktasının” hava saldırısıyla vurulduğunu açıkladı.

16.24: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerini ve askeri araçlarını hedef almaya devam ettiklerini duyurdu.

16.16: Kızılhaç Başkanı Rocca: "Yeter! Uluslararası toplum Gazze'deki durumu nasıl kabullenebilir? Kudüs Hastanesi'nde kuvözdeki bebekler ve yoğun bakımdaki hastalar hayati risk altında."

15.50: Filistin Devlet Başkanı Abbas: "İsrail ve onu destekleyen, koruyan herkes; her çocuğun, kadının ve Filistinlinin öldürülmesi ve yaralanmasından tam olarak sorumludur."

15.19: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki Şifa Hastanesi yakınlarına düzenlenen saldırıların son derece rahatsız edici olduğunu belirtti.

14.58: İsrail ordusu, Lübnan'dan yapılan atışlara karşılık topçu ateşi ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile Lübnan’ın güneyindeki hedefleri vurduğunu duyurdu.

13.52: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Hamas, güvenli bölgeye ulaşmaya çalışan sivillere saldırıyor" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.

13.22:  İsrail ordusunun yoğun saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde yerinden ederek güneye gitmeye zorladığı Gazzelilerin göç yolundan trajik görüntüler geliyor.

Gazze'de hastaneler tamamen karanlığa gömüldü! Yüzlerce hasta ölümle burun buruna

ÇATIŞMALARA ARA: İSRAİL TAHLİYE ROTALARINI DUYURDU

13.00 İsrail ordusu, kuzey Gazze'deki sivillerin güneye doğru ilerlemeleri için Salah al-Din Caddesi boyunca saat 16:00'a kadar güvenli geçiş sağlanacağını duyurdu. Ordu ayrıca sivillerin kaçmasına izin vermek için Cibaliye'deki askeri faaliyetlerine saat 10:00'dan itibaren 4 saat ara vereceğini açıkladı.

''YAKIT GELMEZSE BEBEKLER ÖLECEK''

12.40: Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle: “Şifa Hastanesinde yoğun bakımda tutulan 39 bebeğin oksijen yetersizliği nedeniyle hayati tehlike altında olduğu, 1 bebeğin ise söz konusu sorun nedeniyle hayatını kaybettiği, hastanelere yakıt götürülmemesi halinde ise geri kalanlar için bunun ölüm cezası olacağı”

12.29: Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Selmiye, İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle biriken cenazeleri hastanenin yerleşkesinde toprağa vermeye çalışacaklarını söyledi.

12.19: Lübnan’daki Hizbullah, sınır üzerinde yer alan İsrail’e ait askeri bir hedef ile aracın tam isabetle vurulduğunu açıkladı.

12.02: İsrail ordusu Filistinlileri zorla göç ettirdiği abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinİ de vurdu.

12.01: Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra: "Şifa Hastanesindeki oksijen makinelerinin durması nedeniyle bazı hastaları kaybettik."

İSRAİL VURDU, ŞİFA HASTANESİ HİZMET DIŞI KALDI

11.55: Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, "İsrail güçlerinin, içerisinde hareket eden her şeyi hedef alması nedeniyle Şifa Hastanesi hizmet dışı kaldı" açıklamasını yaptı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Şifa Hastanesindeki oksijen makinelerinin durması nedeniyle bazı hastaları kaybettik" dedi.

11.37: Gazze’deki hükümet: İsrail güçleri Gazze’deki Şifa Hastanesinin ameliyathane bölümünü vurdu.

11.28: Filistin İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin merkezinde Nuseyrat Mülteci Kampı'nda Badvan ailesine ait evi vurduğu bildirildi. Saldırıda 6 Filistinlinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı aktarıldı.

İsrail uçaklarının ayrıca Nuseyrat'taki El Huda Cami'nin arkasında bulunan Filistinlileri hedef aldığı vurgulandı.

10.11: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 36'ıncı gününe girerken, başta hastaneler olmak üzere sivillere ait pek çok nokta havadan ve karadan hedef alındı. Düzenlenen saldırılar sonucu Gazze'nin Han Yunus kentindeki Hamdan ailesine ait bir bina ağır hasar gördü.

09.28: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda bir Filistinliyi yaraladı, 3'ü çocuk 6 Filistinliyi gözaltına aldı.

07.24 Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği Gazze'deki 1 milyon çocuğun uçurumun kenarında yaşadığını belirtti.

6.30 İsrail ordusu, Gazze'nin farklı bölgelerini gece boyu bombalamayı ve topçu ateşiyle vurmayı sürdürdü.

BATI ŞERİA'DA BASKINLARINI SÜRDÜRDÜ

06.08: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın pek çok kentinde gece baskınları düzenledi.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail güçlerinin, baskın düzenlediği adresler arasında başta Cenin olmak üzere Nablus, El-Halil, Ramallah ve Beytüllahim kentleri yer aldı.

04.39: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki sivil ölümlerinden İsrail'in değil Hamas'ın sorumlu olduğunu belirtti.

02.22: Gazze'deki Hamas hareketi, kentin batısındaki Şifa Hastanesi'nde sivillerin ve sağlık çalışanlarının hedef alınmasından ABD yönetimi ve Başkan Joe Biden'i sorumlu tuttu.

Gazze'de hastaneler tamamen karanlığa gömüldü! Yüzlerce hasta ölümle burun buruna

ŞİFA HASTANESİ'NE YENİDEN SALDIRDI

01.58: İsrail, abluka altındaki Gazze'de binlerce yaralı ile yerinden edilmiş sivilin sığındığı en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi çevresine yeniden saldırı düzenledi. Gazze'deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamaya göre, İsrail güçlerinin, Gazze'deki Şifa Hastanesi çevresine yeniden "şiddetli" saldırılar düzenlediği kaydedildi.

MÜLTECİ KAMPI HEDEF ALINDI

Açıklamada ayrıca Gazze'deki Eş-Şati Mülteci Kampının da hedef alındığı bilgisi verildi.

ENDONEZYA HASTANESİ'NİN YAKINI BOMBALANDI

01.46: İsrail, abluka altındaki Gazze'nin kuzeyinde bulunan Endenozya Hastanesi'nin yakınını bombaladı.

01.32: İngiltere'nin başkenti Londra'da Başbakanlık binası önünde düzenlenen eyleme üniformalarıyla katılan sağlık çalışanları, gözyaşları içinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında öldürülen meslektaşlarını andı ve "Gazze'de acil ateşkes" çağrısında bulundu.

01.26: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda sivillerin öldüğünü belirterek, "Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıp öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz." diye konuştu.

01.20: İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılardan kaçarak güneydeki Nasır Hastanesi'ne sığınan Filistinliler, yolda yaşadıklarını "kıyamet dehşetine" benzetti.

Gazze'de hastaneler tamamen karanlığa gömüldü! Yüzlerce hasta ölümle burun buruna

01.10: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de hiçbir yer ve hiç kimsenin güvende olmadığını belirtti.

00.30: Lübnan merkezli Al-Mayadeen kanalı muhabirinin aktardığına göre, El Şifa Hastanesi çevresinde direniş savaşçıları ile işgal askerleri arasında şiddetli çatışmalar var. En şiddetli çatışmalar Al-Nasr mahallesindeki Al-Shifa Hastanesi'nin eteklerinde oluyor. 

İsrail'in sahildeki kamp ekseninde bazı "İsrail" güçleriyle iletişimin kesildiğine dair konuşmalar var. Şifa Hastanesi'nin savunma hattı ilerleyen işgal güçleri karşısında şiddetle direniyor. İşgal güçleri ilerlemesini engelleyen ve ağır kayıplar vermesine neden olan bir direnişle karşı karşıya. 

El Şifa Hastanesi'nin bitişiğindeki El Nasr Mahallesi sakinleri, direnişin işgal tanklarını imha etmesini görüyorlar.

Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...