Tgrt Haber

Gazze'de 'uzun vadeli ateşkes' için yeni müzakere masada! Katar'da bir araya geldiler...

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Anadolu Ajansı
29 Kasım 2023 02:35 - Güncelleme : 30 Kasım 2023 00:22
israil,hamas,esir,katar,abd,gazze

Hamas-İsrail arasındaki esir takasında 5. gün geride kalırken, yeni anlaşmalar için müzakereler yapılıyor. Katar'da yapılan görüşmelerde İsrailli askerler de dahil Gazze'deki tüm esirlerin serbest bırakılmasına karşılık, Tel Aviv'in İsraillileri öldürmekten "hüküm giyen" Filistinli esirleri salıvermesini içeren "uzun vadeli ateşkes" için yeni bir anlaşma yolda. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

İsrail'in abluka altına aldığı ve 7 Ekim'den bu yana saldırılar düzenlediği Gazze'de 15 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti. Hamas-İsrail arasındaki esir takası anlaşmasında ise 5. gün geride kaldı. Gazze Şeridi'nde "uzun vadeli ateşkes" için Katar'da yeni müzakerelerin yapıldığı bildirildi.

Haberde, görüşme masasında tartışılan konuların arasında "daha uzun ateşkes" için yeni anlaşmanın yanı sıra Gazze’de tutulan İsrailli erkekler ve askerlerin de bulunduğu tüm esirlerin salıverilmesine karşılık, Tel Aviv'in İsraillileri öldürmekten "hüküm giyenlerin" de bulunduğu Filistinli esirleri serbest bırakmasının yer aldığı kaydedildi.

KAN'ın haberinde, Mossad Başkanı Barnea'nın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Doha'daki müzakerelerin ayrıntıları hakkında bilgi verdiği aktarıldı.

TAM ATEŞKESE RET!

Haberde Hamas'ın yapılması için çaba harcanan yeni anlaşmanın genel hatlarına onay verdiği, “tam bir ateşkes” istediği ancak İsrail’in halihazırda bunu reddettiği belirtildi.

GAZZE'DE SON DURUM

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı.

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

GAZZE'DE TAHLİYELER SÜRÜYOR

00:15: İsrail ordusu, Gazze Şeridin’deki 10 İsrailli esir ile 4 Taylandlının Kızılhaç yetkililerine teslim edildiğini duyurdu.

23.40: İsrail “insani ara” sürerken Gazze’de 3 Filistinliyi öldürdü.

22.30: Eski İsrail Başbakanı Barak, Hamas'ın Gazze Şeridi'nin güneyinde yenilme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Başbakan Netanyahu'nun başarısız olduğunu savunan Barak, Netanyahu yönetimine eleştiriler yöneltti.

18.00: Gazze'den Mısır'a geçişleri sağlanan 23 hasta ile beraberlerindeki 21 refakatçi daha Milli Savunma Bakanlığına ait uçakla tedavi için Türkiye'ye getirildi.

17.15:  İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde zorla tahliye ettiği Nasr Çocuk Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde kalan çok sayıda bebek ve çocuğun çürümüş bedenlerine ulaşıldı.

17.13: İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli bir çocuğu gözaltına aldığı bildirildi.

16.01: Hamas ile varılan mutabakat kapsamında İsrail hapishanelerinden bu akşam serbest bırakılması beklenen 30 Filistinli esirin isimlerinin belli olduğu bildirildi.

15.40: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gelecek birkaç günde İsrail ve Batı Şeria'yı ziyaret edeceğini, Hamas ile İsrail arasındaki "insani aranın" uzatılmasına odaklanacaklarını bildirdi.

BATI ŞERİA'DA ZULÜM SÜRÜYOR

15.12: İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde 2 çocuğu gerçek mermiyle vurarak öldürdüğü bildirildi.

14.37: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile İsrail-Filistin çatışmasına "iki devletli çözüm" için temasa geçmeye hazır olduklarını söyledi.

14.07: Türkiye'den Gazze'ye yaklaşık 1500 ton insani yardım malzemesi taşıyan ikinci gemi, Mersin Limanı'ndan Mısır El Ariş Limanı'na hareket etti.

13.33: BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk: "Gazze genelinde insani yardıma erişim sağlanmalı ve bu sürdürülebilir olmalı. Gazze'de etkisi olan herkese, ateşkesin insan hakları ve insani gerekçelerle uzatılması konusunda çağrı yapıyorum.''

13.03: Sağlık Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Daire Başkanı Şükrü Yorulmaz, "Çocuk ağırlıklı bir hasta grubu. Hastalarımız ambulans içerisinde bekliyor, uçakla ilgili işlemler bittikten sonra Türkiye'ye yollayacağız. 5 aylık bir kız bebek var. Kollarında ve bacaklarında kırıkları olan bir bebek. Annesiyle onu da götüreceğiz." dedi.

12.03: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze'ye ulaşan ekiplerin sahra hastanesi hizmetleri için uygun yer tespiti çalışmalarını tamamladığını bildirdi.

11.35: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Gazze'de çatışmalara "insani aranın" devam etmesi için çabaların sürdüğünü söyledi.

HAMAS ATEŞKESİ 4 GÜN DAHA UZATMAK İSTİYOR

11.30: AFP, Hamas'ın geçici ateşkesin 4 gün daha uzatılmasını istediğini yazdı. Hamas'a yakın bir kaynağa dayandırılan haberde arabuluculara bu durumun bildirildiği bilgisine de yer verildi.

11.00: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’de 1.3 milyon kişinin barınaklarda yaşadığını, çok sayıda bulaşıcı hastalığın görülmeye başladığını belirtti.

10.10: İsrail merkezli Haaretz gazetesinden dikkat çeken bir analiz geldi. Gazete IDF'nin  Gazze'deki savaşa yeniden başlamaya hazırlandığını yazdı. Analizde şu ifadelere yer verildi:

''Ateşkesin ardından çatışmalar yeniden başlayacak gibi görünüyor. Her ne kadar Hamas'la müzakereler yoluyla daha fazla rehinenin serbest bırakılması amacıyla duraklama perşembe sabahına kadar 48 saat daha uzatılmış olsa da, kalan süre sınırsız değil.''

09.30:  İsrail Başbakanlık Ofisinin, Hamas ile varılan esir takası mutabakatı kapsamında bugün Gazze'den serbest bırakılması planlanan İsrailli esirlerin listesini teslim aldığı bildirildi.

08.04: Türkiye'den Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan, içerisinde 9 uzman sağlık çalışanının da bulunduğu askeri uçak, Kayseri Havalimanı'ndan Mısır'ın El-Ariş Havalimanı'na hareket etti.

04.52: Hamas, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıların yol açtığı yıkımın boyutunu görmeleri için gazeteciler ve medya kuruluşlarına bölgedeki varlıklarını yoğunlaştırmaları çağrısında bulundu.

04.20: İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed el-Hindi, esirler konusunda iki taraftan da "herkese karşılık herkesin serbest bırakılması" denklemini kabul edebileceklerini belirterek, "İsrail, tüm esirlerimizi serbest bırakmaya hazırsa biz de hazırız." dedi.

Gazze'de 'uzun vadeli ateşkes' için yeni müzakere masada! Katar'da bir araya geldiler...

İSRAİL 3 HASTANEYİ KUŞATTI

02.44: İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin şehrine baskın düzenleyerek Cenin Mülteci Kampı ile 3 hastaneyi kuşattığı ve Filistinlilerle çatıştığı bildirildi.

Gazze'de 'uzun vadeli ateşkes' için yeni müzakere masada! Katar'da bir araya geldiler...

30 ESİR SERBEST BIRAKILDI

01.44: İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında İsrail hapishanelerinden 15'i kadın, 15'i çocuk 30 esir serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, 10'u İsrailli ve ikisi yabancı uyruklu olmak üzere 12 esirin İsrail topraklarına ulaştığı belirtildi.

01.02: İsrail güçlerinin, işgal altında bulunan Batı Şeria'nın Cenin kentindeki devlet hastanesinin girişinde yaralı Filistinliyi ambulansın içinde gözaltına aldığı bildirildi.

Filistin Kızılayı, sosyal medya hesabından yayınladıkları görüntü ile konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail güçlerinin, Cenin kentindeki devlet hastanesinin girişinde yaralı Filistinliyi ambulansın içinde gözaltına aldığı belirtildi.

00.47: Hamas, varılan esir takası mutabakatı kapsamında abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki 10 İsrailli esiri Uluslararası Kızılhaç Komitesi yetkililerine teslim etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...