Tgrt Haber

Gerilim artacak! Kuzey Kore'nin ardından Rusya'ya Çin ziyareti

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
18 Eylül 2023 16:29 - Güncelleme : 18 Eylül 2023 16:51
Gerilim artacak! Kuzey Kore'nin ardından Rusya'ya Çin ziyareti
rusya,çin,ukrayna,kuzey kore

Kuzey Kore'nin ardından Çin'den Rusya'ya ziyaret. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya'ya destek tartışmaları sürerken 4 günlük ziyaret için Moskova'ya gitti.

Kuzey Koreli lider Kim Jong'un Moskova ziyaretini Çin takip etti. Ukrayna'nın işgal girişiminde Rusya'ya destek verdiği tartışmaları devam ederken Çin'den Moskova'ya dikkat çeken bir ziyaret gerçekleşti. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, başta Rusya-Ukrayna savaşı olmak üzere bölgesel ve güvenlik konularını ele almak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'ya resmi ziyaret gerçekleştiriyor.

Çinli Bakan, 4 günlük Moskova ziyareti kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelecek. Ana gündem maddesinin Ukrayna olacağı görüşmede ayrıca NATO'nun genişlemesi, Asya-Pasifik bölgesindeki altyapı konularının ele alınması bekleniyor.

Gerilim artacak! Kuzey Kore'nin ardından Rusya'ya Çin ziyareti
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi

Ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında çıkardığı tutuklama kararı bulunan Putin'in Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşebileceği kaydedilmiş ancak zamanı açıklanmamıştı.

ABD'DEN ÇİN'E RUSYA'YA DESTEK VERME SUÇLAMASI

ABD, Rusya-Ukrayna savaşında Çin'i, savaşın başından bu yana Rusya'ya ekonomik ve teknolojik olarak destek vermekle suçlamıştı. ABD istihbaratı, Temmuz ayında yayınladığı raporda, "Pekin yönetimi, Rusya için batı yaptırımları ve ihracat kontrollerinin etkisini azaltan çeşitli ekonomik destek mekanizmaları arayışında" ifadelerine yer vermişti. Çin ise bu tür iddiaları reddederek, savaşta "objektif" olduğunu savunuyor.

KİM JONG-UN'UN RUSYA ZİYARETİ

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçtiğimiz günlerde Rusya'yı ziyaret etmişti. ABD'nin ''Bedelini öder'' uyarısına rağmen Kim Jong-un, Rus lider Vladimir Putin ile bir araya gelmişti.

Putin ile birlikte Vostoçni Uzay Üssü'ndeki taşıyıcı roket montaj ve test kompleksini ziyaret eden Kim'e Soyuz-2, Angara ve diğer taşıyıcı roketlerin teknik özellikleri, montaj ve fırlatma süreçleri hakkında detaylı bilgi verilmişti. Putin'in ayrıca şahsi aracını Kim'e gösterdiği belirtilmişti.

Gerilim artacak! Kuzey Kore'nin ardından Rusya'ya Çin ziyareti

Ziyaretin sonraki etabında heyetler eşliğinde görüşen Kim ve Putin, iki ülke arasında üst düzey ziyaretler de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda çok yönlü bilgi alışverişi ve iş birliğinin derinleştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunmuştu. Karşılıklı olarak endişe duydukları önemli konuları geniş kapsamlı olarak masaya yatıran Kim ve Putin, yapıcı ilişkileri istikrarlı bir şekilde geliştirme konusunda mutabık kalmıştı.

ASKERİ TEHDİDE KARŞI İŞ BİRLİĞİ

Daha sonra gerçekleştirilen birebir görüşmenin başında ise Kim, ikili ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. İki lider, karşılıklı stratejik ve taktik iş birliğinin daha da güçlendirilmesi, egemenlik, kalkınma ve çıkarlar, bölge ve dünyada barış, güvenlik ve uluslararası adaletin savunulması konularını ele alırken, "askeri tehdit ve provokasyonlar ile insanlığın bağımsızlığı, ilerlemesi ve barışçıl yaşamını sekteye uğratmaya yönelik keyfi uygulamalara" karşı iş birliği yapma konusunda görüş birliğine varmıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...